Lange rij in Myllesweerd in Mill om te stemmen tijdens het referendum over de toekomst van de gemeente.
Lange rij in Myllesweerd in Mill om te stemmen tijdens het referendum over de toekomst van de gemeente. Foto: SK-Media
REFERENDUM

Mill spreekt zich massaal uit: wij willen ook herindelen

Verkiezingen 549 keer gelezen

MILL | Inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert hebben zich donderdag in groten getale uitgesproken voor een herindeling met Cuijk, Sint Anthonis en Boxmeer. Maar liefst 75% stemde voor een fusie van de gemeente in het Land van Cuijk per 2022.

De opkomst was met 61% bijzonder hoog. VKP en Algemeen Belang'90, initiatiefnemers voor het referendum maar zelf tegenstander van een gemeentelijke fusie, hadden als criterium gesteld dat tenminste veertig procent van de bijna 9.000 stemgerechtigden zijn of haar stem moest uitbrengen om de uitslag van het referendum te accepteren. Aan oproepen van burgemeester Antoine Walraven, oppositiepartij CDA en 'Burgerinitiatief Werkgroep gemeente Mill in één Land van Cuijk' om vooral te gaan stemmen, werd massaal gehoor gegeven. Al in de ochtenduren stonden er bij de stembureaus lange rijen. Uiteindelijk brachten zes op de tien inwoners hun stem uit.

Stemming op 30 januari
De uitslag van het referendum moet formeel nog leiden tot een besluit van de gemeenteraad om in te stemmen met een gemeentelijke herindeling per 1 januari 2022. De stemming tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 30 januari lijkt in die zin een formaliteit te worden. "Wij zullen de meerderheid van de uitslag van deze inwonersraadpleging volgen en voor een herindeling besluiten. Wij verwachten een unaniem besluit, want dat is wat deze opkomst verdient", laat AB'90 weten. CDA noemt de uitslag 'geweldig'. "Het echte werk gaat nu pas echt beginnen. We moeten samen aan de slag om hier een groot succes van te maken. De komende tijd gaan we volop in gesprek hoe we onze dorpsplannen kunnen realiseren en de sociale infrastructuren blijvend kunnen versterken."
VKP lijkt als enige nog een kleine slag om de arm te houden: "De kogel is door de kerk: met een overgrote meerderheid van 75% hebben onze inwoners gekozen voor aansluiten. (...) Nu samen verder", laat de coalitiepartij weten. Walraven: "Ik heb er alle vertrouwen in dat de raad hier samen uitkomt."

Bewoners van Mill brengen hun stem uit tijdens het referendum over de toekomst van de gemeente Mill en Sint Hubert.

Uit de krant

Uit de krant