Bart Theunissen neemt in november deel aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk.
Bart Theunissen neemt in november deel aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk. Foto: Patrick Bongartz Fotografie

Bart Theunissen presenteert partij: ‘Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid zijn sleutelwoorden’

Verkiezingen 389 keer gelezen

CUIJK | Bart Theunissen neemt in november deel aan de herindelingsverkiezingen voor het Land van Cuijk. Bij zijn presentatie als partijleider neemt de Cuijkenaar alvast geen blad voor de mond. “Ik wil controle uitoefenen op het functioneren van bestuurders en van partijen in de raad en die ter verantwoording roepen. Want ik vind dat dát héél erg nodig is”, verduidelijkt Theunissen.

Door Martijn Schwillens

Theunissen heeft voor de introductie van zijn Lijst Bart Theunissen een vijf pagina’s tellend manifest ‘Controle en Verantwoording’ opgesteld, waarin hij van leer trekt tegen vooral de coalitiepartijen (CDA, Liberaal LvC en ABC/Team Lokaal) in Cuijk. “Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid worden steeds meer holle begrippen”, vindt Theunissen, die veertig jaar lang voor de gemeente Cuijk heeft gewerkt en nu de raad in wil ‘om de machtsblokken te controleren’. “De gevestigde plaatselijke en landelijke partijen willen maximale invloed op de uitslag van de verkiezingen. Dat doen ze door samen te smelten en door controle op de kandidaatstelling middels plaatsing op de kieslijst. Gekonkel noem ik dat. Zo heeft Liberaal LvC mooie plaatsen op de kieslijst toegezegd aan vermeende toppers die deels andere partijen ontrouw zijn geworden”, meent hij. “En bij de discussie over één Land van Cuijk heeft Liberaal LvC zich zéér dominant en intimiderend opgesteld. Pure machtspolitiek, geen fraai beeld en de inwoners van de gemeente stonden letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn.”

‘De praktijk wijst uit dat de gevestigde partijen, meestal coalitiepartijen, niet een effectieve controle op het functioneren van wethouders uitvoeren.’

Geen dualisme
“Of neem ABC, dat eigenlijk tegen één gemeente was maar de anderen geen strobreed in de weg heeft gelegd. Dat zij nu samen met zes andere partijen, wier standpunten oorspronkelijk ver uit elkaar liepen, in elkaars armen gevallen zijn (binnen Team Lokaal, red.) kan alleen maar als doel hebben: beïnvloeding, controle en macht. Er zijn al berichten doorgesijpeld over de meest vreemde afspraken die zijn gemaakt ter zake kandidaatstelling en plaatsing op de kieslijst. Mijn conclusie is dan in één woord: gekonkel. Kiezersbedrog ligt op de loer”, denkt Theunissen.
Daar moet in de nieuwe gemeenteraad een einde aan komen, vindt hij en dus neemt hij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen op 24 november. “De praktijk wijst uit dat de gevestigde partijen, meestal coalitiepartijen, niet een effectieve controle op het functioneren van wethouders uitvoeren. Raadsleden worden niet geacht kritisch te zijn in de richting van hun eigen wethouder of andere wethouders binnen de coalitie. Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid zijn sleutelwoorden. Plus controle en verantwoording.”

Uit de krant

Uit de krant