Op het terrein van Nutricia en Merletcollege aan de Grotestraat-Zuid in Cuijk moeten in de toekomst zo'n 150 woningen en appartementen verrijzen.
Op het terrein van Nutricia en Merletcollege aan de Grotestraat-Zuid in Cuijk moeten in de toekomst zo'n 150 woningen en appartementen verrijzen.

Nieuwe woonwijk op plek Nutricia en Merletcollege in Cuijk

Wonen 5.465 keer gelezen

CUIJK | Op het terrein van Nutricia en Merletcollege aan de Grotestraat-Zuid in Cuijk moeten in de toekomst zo'n 150 woningen en appartementen verrijzen. Plannen voor de 'Merletbuurt' en 'Kouwenbergbuurt' werden afgelopen maandag voor een volle raadszaal gepresenteerd aan belangstellenden en aanwonenden. Het zeker voor Cuijkse begrippen grote project moet vanaf 2021 gestalte gaan krijgen. "Een en ander is mede afhankelijk van wanneer Nutricia vertrekt en de verkoop van het pand van Leo van Schaijk", verduidelijkt wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LvC).

De eerste 3D-tekeningen van het 'Nutriciahof' (een werktitel) beloven veel. De voorgevel van het huidige fabriekspand aan de Grotestraat blijft behouden, net als het gebouw erachter. "Het is toch een stuk industrieel erfgoed, dat we zeker op deze manier kunnen behouden. Door ook het pand wat eraan vast zit te verbouwen. Op deze manier houden we het verleden in ere", vertelt stedenbouwkundige Manon Witbraad van SVP Architectuur en Stedenbouw. De dijkwoningen en appartementen aan de kant van de Maasboulevard variëren qua hoogte van 3,5- tot zeslaags woningen. De woningen worden (deels) gebouwd in de dijk.

Groene centrumwijk
Wat verder opvalt, is het vele groen. Zowel bij de -veelal- seniorenwoningen die op de plek van het oude Merletcollege komen alsook bij de woningen die aan de zijde van Het Zand komen, ontstaan twee parkjes met wadi's voor de waterberging. De Grotestraat zelf zal worden voorzien van stoepen en extra bomen. "De Grotestraat-Zuid is nu nog ingericht voor vrachtverkeer. Die weg wordt straks een stuk smaller. En vooral een stuk toegankelijker voor voetgangers en fietsers", weet Witbraad. Daarbij komen ook enkele zijstraten. De dijkwoningen en appartementen aan de zijde van de Maasboulevard worden eveneens 'landschappelijk opgenomen' in een groene omgeving. "De parkeerplaatsen komen bewust aan de andere kant, zodat het groene karakter aan de kant van de Maas blijft behouden. Dat vindt de gemeente ook belangrijk."

Overname pand-Van Schaijk
Het projectplan wordt mogelijk nog uitgebreid als de gemeente een akkoord kan bereiken met de familie Van Schaijk over overname van het voormalige pand van Leo van Schaijk. "We willen het aantal vierkante meters winkeloppervlakte in de Grotestraat-Zuid flinke reduceren. Daarbij is de wens dat het pand van Van Schaijk ook ontwikkeld kan worden voor woningbouw. De supermarkt (Jan Linders, red.) moet behouden blijven en geïntegreerd worden in het totaalplaatje", vult Jilisen aan. "We moeten wel voor het einde van het jaar akkoord hebben op een overname van het pand van Van Schaijk. Anders gaan we door met het project zonder dit pand, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we tot een akkoord gaan komen." Paul van Schaijk bevestig: "De gesprekken verlopen constructief."

Gefaseerde oplevering
Het project zal gefaseerd opgeleverd worden. De verkoop van de woningen ('Merletbuurt') moet in de loop van 2020 van start gaan. "Met de bouw van de woningen op de plek van het Merletcollege kan waarschijnlijk al in 2021 begonnen worden, maar onze verwachting is dat Nutricia tot de maximale einddatum (31 december 2021) op de fabriekslocatie in de Grotestraat blijft zitten. Dat zou betekenen dat de woningen die daar gepland staan pas in 2024 opgeleverd kunnen worden", vertelt Olaf de Croon van de gemeente Cuijk. "Het gaat om de grondgebonden woningen, maar we denken ook aan de uitgifte van kavels voor mensen die zelf willen bouwen."

Uit de krant