Een nieuwbouwproject in de Cuijkse wijk Heeswijkse Kampen.
Een nieuwbouwproject in de Cuijkse wijk Heeswijkse Kampen. Foto: Martijn Schwillens

Land van Cuijk stelt een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw in

Wonen 2.073 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Wie voortaan een nieuwbouwwoning koopt in het Land van Cuijk wordt verplicht daarin ook te gaan wonen. De gemeenteraad heeft donderdagavond besloten dat een zelfbewoningsplicht wordt ingevoerd voor nieuwbouwwoningen. “Hiermee helpen we woningzoekenden in het Land van Cuijk”, benadrukte Bregje van Lieshout van de SP.

Door onze redactie

De zelfbewoningsplicht geldt voor alle huizen en woningen die vanaf heden worden gebouwd op grond die door de gemeente aan projectontwikkelaars wordt verkocht. Deze plicht moet voorkomen dat woningen worden opgekocht door investeerders, die woningen opkopen en direct weer te koop zetten (en deze met winst verkopen vanwege de hoge woningnood). De motie, ingediend door Team Lokaal, werd breed (35-2) gesteund in de raad. GroenLinks/PvdA, Liberaal LvC, SP, CDA, LPG en Forum voor Democratie steunden het voorstel. “Wij zijn erg blij dat bijna alle partijen deze motie steunen. Wat ons betreft zou de plicht ook van toepassing moeten zijn op bestaande woningen”, vertelde Van Lieshout.

‘Dit zorgt niet voor bouwbelemmeringen, maar voor belemmeringen voor huisjesmelkers’

‘Huisjesmelkers belemmeren’
De VVD was als enige tegen. “Een zelfbewoningsplicht klinkt sympathiek, maar het echte probleem is schaarste. De oplossing is bouwen, bouwen en bouwen. We hebben investeerders en projectontwikkelaars keihard nodig. Met deze plicht jagen we ze weg. Ze krijgen nu al vaak nee te horen op initiatieven. De gemeente moet niet op de stoel van de ontwikkelaar gaan zitten”, zei fractieleider Arthur Baudet (VVD). “Onzin”, vond Mike van Diemen (GroenLinks/PvdA): “Dit zorgt niet voor bouwbelemmeringen, maar voor belemmeringen voor huisjesmelkers, die nu woningen opkopen die voor starters zijn bedoeld.”
De motie roept de gemeente ook op te onderzoeken of de woonplicht kan worden toegepast op bouwprojecten op private gronden en/of op bestaande koopwoningen. “Voor 90% van onze woningvoorraad is deze plicht nog geen oplossing, maar hiermee wordt alvast een eerste stap gezet naar een betaalbare woningmarkt”, verduidelijkte Van Diemen.
Peter Stevens (CDA) voegde tot slot toe: “Nieuwbouwhuizen mogen geen speelbal worden voor beleggers, maar eerlijk is eerlijk: een zelfbewoningsplicht is geen oplossing voor de schaarste. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar we zijn voor deze motie omdat-ie direct toegepast kan worden en het oproept om ook van toepassing te laten zijn op de bestaande woningvoorraad.”

Uit de krant

Uit de krant