Ine Linssen van de Studiekeuze Academie helpt met het kiezen van de juiste studie.
Ine Linssen van de Studiekeuze Academie helpt met het kiezen van de juiste studie.

Studiekeuze Academie: Weg met die stress bij het kiezen van een studie

Zakelijk 230 keer gelezen

MAASHEES | Het nieuwe schooljaar mag dan pas ruim een maand weer in volle gang zijn. Steeds meer eindexamenleerlingen zitten al in de stress. Ze twijfelen enorm en hebben vaak geen idee wat ze willen studeren. Dat maakt kiezen lastig. En dat terwijl het juist nu zo belangrijk is om op tijd dit proces te starten. Ine Linssen van de Studiekeuze Academie in Maashees legt uit.

Door Patricia de Ryck

Dat kiezen lastig is, blijkt uit de cijfers. Linssen somt er een aantal op. "Wist je dat maar liefst 40% van de studenten vindt dat ze niet goed hebben nagedacht over hun studiekeuze? Ruim een kwart haakt zelfs al in het eerste jaar af. Dit heeft ook nog eens grote financiële gevolgen. Het Nibud heeft namelijk uitgerekend dat een verkeerde studiekeuze gemiddeld tussen de 9.200 en 13.400 euro per jaar kost."

Tijdsdruk
Vaak wordt er onder druk gekozen. Dat maakt het lastiger, volgens Linssen. "Kiezen kost tijd. Zie het als een proces waarin je telkens stappen zet. Begin daarom op tijd met oriënteren. Het keuzemoment lijkt namelijk nog ver weg, maar voor numerus fixus opleidingen ligt de deadline voor inschrijving al op 15 januari."
Linssen gaat daar verder op in. "Diverse universitaire en hbo-opleidingen maken gebruik van numerus fixus, omdat ze te weinig studieplaatsen beschikbaar hebben. In het verleden werd er dan geloot, maar dat is afgeschaft voor komend collegejaar. Nu zijn cijfers niet alleen belangrijk, maar wordt er ook gekeken naar andere zaken, zoals motivatie. Voor die selectie hebben ze tijd nodig, vandaar dat de uiterste aanmelddatum voor deze opleidingen 15 januari is."

Begeleiding
Om je te oriënteren kun je open dagen bezoeken, maar als je het echt nog niet weet is het volgens Linssen raadzaam om een begeleider te zoeken. "Kiezen gaat namelijk het beste als er iemand met je mee denkt. Dat kunnen je ouders zijn, je mentor of een coach, zoals ik."
Linsen is Jong talentencoach en begeleidt de jongeren met behulp van het speciale Jong Talentenspel. "Ik zie in mijn omgeving de stress en onzekerheid bij jongeren die voor een studiekeuze staan; daar wil ik ze bij helpen. Om goed te kunnen kiezen is het namelijk belangrijk dat je jezelf goed kent. Daarvoor gebruik ik het spel."

Talenten
"Het Jong Talentenspel gaat uit van zeventig talenten, waarmee ieder zijn eigen unieke combinatie maakt. Je hebt talenten waarop je altijd kan vertrouwen, talenten die je energie geven en talenten die je blijven inspireren en die je wilt gaan gebruiken in je droombaan. Tijdens de sessies krijgen de jongeren een goed beeld van hun talenten, wat hun ambities zijn en welke opleiding of baan daar het beste bij past. Ze maken een juiste keuze en leggen daarmee een fundament voor een mooie toekomst."
Voor ouders is dit ook belangrijk, vertelt Linssen tot slot. "Je wilt tenslotte dat je kinderen de goede keuze maken. Dankzij de Studiekeuze Academie hoef je je daar geen zorgen over te maken."
Ga voor meer informatie naar www.studiekeuzeacademie.nl, mail naar ine@studiekeuzeacademie.nl of bel naar 06-12943384.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Laatste nieuws

Gerrit Wientjes schoot zich vorig jaar tot koning.
Koningschieten in St. Tunnis Algemeen 27 minuten geleden
Afbeelding
'Het helpen van anderen, dat is wat ik voor mezelf doe' VRIJWILLIGER VAN DE WEEK 1 uur geleden 6
Afbeelding
Fietsster gewond nadat automobilist haar over het hoofd ziet in Beers 112 2 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Land van Cuijk vindt alternatief scenario Waterpark Dommelsvoort 'te omvangrijk' Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Gratis waterspektakel in de Heeswijkse Kampen Algemeen 4 uur geleden
'Moord op zee' belooft een spannend stuk te worden, gespeeld door acteertalent uit Gennep en omstreken.
De TheaterSpeelPlaats Speelt 'Moord op Zee' Algemeen 5 uur geleden

Uit de krant