Ine Linssen: 'Studiekeuzestress in het nieuwe jaar is te voorkomen.' (tekst/foto: Patricia de Ryck)
Ine Linssen: 'Studiekeuzestress in het nieuwe jaar is te voorkomen.' (tekst/foto: Patricia de Ryck)

'Studiekeuzestress in het nieuwe jaar voorkomen'

Zakelijk 425 keer gelezen

MAASHEES | Wist je dat 65% van de havo- en vwo-eindexamenkandidaten nog geen definitieve studiekeuze heeft gemaakt? Een gedeelte twijfelt nog, maar de grootste groep - namelijk 41% - heeft nog geen idee blijkt uit recent onderzoek", vertelt Ine Linssen van de Studiekeuze Academie in Maashees.

"Het is heel zorgelijk dat zo'n grote groep eindexamenkandidaten nu nog geen keuze heeft gemaakt. Dat zorgt niet alleen voor stress bij de jongeren, maar ook bij hun ouders. Je wil tenslotte dat je kinderen een goede keuze maken. Op tijd starten met de oriëntatie – dus voor het eindexamenjaar – is daarom mijn devies. Uit onderzoek blijkt namelijk dat studenten die lang en goed nadenken over hun studiekeuze een betere keuze maken en minder vaak uitvallen", aldus Linssen.

Deadline
Maar er is nog een belangrijkere reden om op tijd te starten met de oriëntatie. Linssen geeft uitleg. "Voor opleidingen met een numerus fixus of selectie eisen moet je je al voor 15 januari aanmelden. Kom je er pas later achter dat zo'n opleiding echt bij je past, dan vis je dus achter het net en moet je op zoek naar een leuke tweede keus. Als je hier in havo 4 of vwo 5 al goed over nagedacht hebt, hoef je je over die aanmelddeadline geen zorgen meer te maken. Jij weet tenslotte al wat je wilt."
De redenen waarom de scholieren twijfelen, zijn heel divers. Linssen somt op: "Waar de één het lastig vindt om te kiezen tussen meerdere studies die interessant lijken, is de ander bang dat hij of zij de studie niet aankan of dat deze niet bij hem of haar past."

Talent
Linssen begeleidt als Jong talentencoach jongeren bij het maken van deze beslissing. Met behulp van het Jong Talentenspel leert de deelnemer zichzelf goed kennen. "Als je niet weet hoe je in elkaar steekt, kun je niet beoordelen of een studie bij je past. De sleutel naar een succesvolle studiekeuze is dus weten wie je bent. Met behulp van het Talentenspel krijgt de deelnemer een goed beeld van zijn of haar talenten, ambities en de opleiding of baan die daar het beste bij past."
Linssen heeft nog een aantal tips: "In het voorjaar organiseren diverse opleidingen een open dag. Hier kun je je uitgebreid oriënteren en opleidingen vergelijken. Zou jij je hier thuis kunnen voelen? Dit is ook het moment waarop je met anderen kunt sparren die dezelfde opleiding volgen of hebben afgerond."

Deskundige
Blijf je twijfelen of weet je het echt nog niet? "Praat er dan over met mensen die je goed kennen. Brengt dit geen opheldering? Aarzel dan niet en neem contact op met een deskundige", besluit Ine.
Meer informatie op www.studiekeuzeacademie.nl, mail ine@studiekeuzeacademie.nl of bel 06-12943384.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Laatste nieuws

Gerrit Wientjes schoot zich vorig jaar tot koning.
Koningschieten in St. Tunnis Algemeen 55 minuten geleden
Afbeelding
'Het helpen van anderen, dat is wat ik voor mezelf doe' VRIJWILLIGER VAN DE WEEK 2 uur geleden 7
Afbeelding
Fietsster gewond nadat automobilist haar over het hoofd ziet in Beers 112 2 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Land van Cuijk vindt alternatief scenario Waterpark Dommelsvoort 'te omvangrijk' Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Gratis waterspektakel in de Heeswijkse Kampen Algemeen 5 uur geleden
'Moord op zee' belooft een spannend stuk te worden, gespeeld door acteertalent uit Gennep en omstreken.
De TheaterSpeelPlaats Speelt 'Moord op Zee' Algemeen 5 uur geleden

Uit de krant