Peter van Zweeden (rechts) draagt zijn dierenartspraktijk over aan Michelle Heskes.
Peter van Zweeden (rechts) draagt zijn dierenartspraktijk over aan Michelle Heskes. Foto: Dierenkliniek Overhage

Dierenarts Peter van Zweeden uit Cuijk draagt het stokje over

Zakelijk 3.028 keer gelezen

CUIJK | Peter van Zweeden draagt op 1 september zijn dierenkliniek in Cuijk over aan Michelle Heskes. Daarmee neemt hij na 32 jaar afscheid van de praktijk aan de Overhage, waar hij sinds 1989 actief is. “Vroeger was je zowel vee- als dierenarts. Later ben ik me alleen nog op gezelschapsdieren gaan richten”, vertelt Van Zweeden.

Door Martijn Schwillens

De in Den Haag geboren Van Zweeden (65) heeft het vak door de jaren enorm zien veranderen. “Ik had al wat jaren op verschillende locaties gewerkt en in 1989 kwam er bij de maatschap aan de Overhage een plek vrij. Ze wilden vooral de kleine huisdierentak verder professionaliseren. De eerste jaren maakte ik soms wel van 60 tot 80 uur. Ik deed alles, van veekeuringen, geboortes van vee tot gezelschapsdieren. Nu leggen dierenartsen zich tijdens de studie al meer toe op een bepaald specialisme. Zelf ben ik me in de loop der jaren steeds meer gaan richten op gezelschapsdieren. Honden, katten en konijnen vormen het grootste deel van de dieren die we hier behandelen”, zegt hij. “Er werken hier vier dierenartsassistenten waarvan er twee al net zo lang werken als ik. Wij zijn een team. Ook de assistenten hebben een enorme kennis van zaken.”

Waardevol werk
Van Zweeden noemt zijn werk waardevol. “Huisdieren zijn steeds meer gezinsleden geworden. Als hen iets overkomt, dan is het fijn als je ze kunt helpen of kunt doorverwijzen naar een specialist. Het is werk met een traan en een lach. Soms moet je een dier laten inslapen, maar dan komt vijf minuten later een puppy binnenrennen voor een controle. Het meest komische wat ik heb meegemaakt, was een klant met een Boa constrictor. De slang was gebeten door een muis en moest gehecht worden.”

‘Het meest komische wat ik heb meegemaakt, was een klant met een Boa constrictor. Die was gebeten door een muis en moest gehecht worden’

In goede handen
Van Zweeden zal na 1 september nog enige tijd blijven meedraaien in de kliniek (’voor een rustige overdracht richting bestaande klanten’), maar zijn pensioen is aanstaande. “De zoektocht naar een opvolger heeft even geduurd, want Nederland kent een groot tekort aan dierenartsen. Met Michelle (32) krijgt de praktijk iemand die haar vak verstaat en bij wie de kliniek in goede handen komt”, verzekert de uittredende dierenarts tot slot.

Uit de krant

Uit de krant