SSS'18 staat als nummer negen on der de streep. Alleen bij een resultaat kan het afhankelijk van andere wedstrijden directe handhaving veiligstellen.
SSS'18 staat als nummer negen on der de streep. Alleen bij een resultaat kan het afhankelijk van andere wedstrijden directe handhaving veiligstellen.

2G: Degradatiekraker SSS’18, dreigende nacompetitie voor Prinses Irene, topper DAW tegen Olympia’18

Voetbal 2.239 keer gelezen

HEESWIJK | Heeswijk kan alleen bij een thuisoverwinning tegen de koploper Sparta’25 en verliespartijen van Prinses Irene én SSS’18 de nacompetitie ontlopen. Het is een van de scenario’s voor de knotsgekke 2G competitie waar nog niets beslist is. 

Door: Cis van Pinxteren

Heeswijk moet dus winnen in eigen huis om kans te maken op de veilige achtste plek. Voor de ploeg van Theo van Lieshout belooft het echter een zware opgave te worden. Sparta’25 is de koploper en heeft één punt nodig om kampioen te worden. Bij een verliespartij kan DAW bij een overwinning het puntenverschil van drie punten en het kleine doelsaldoverschil van twee doelpunten overbruggen. Eerder dit seizoen speelde Heeswijk in Beek en Donk met 1-1 gelijk. Heeswijk en Sparta’25 hebben allebei even vaak gelijkgespeeld, achtmaal, en Heeswijk heeft maar twee tegendoelpunten meer dan de waarschijnlijke kampioen. Het probleem van Heeswijk was gedurende het hele seizoen om doelpunten te maken, het kon in zeven wedstrijden niet tot scoren komen. Omdat het doelsaldo van Heeswijk tien meer is dan Groesbeekse Boys en dertien meer is dan Volkel lijkt directe degradatie een onmogelijk scenario. Alleen bij ruime overwinningen van de twee onderste ploegen of een ruime nederlaag kan dit rampscenario zich ontvouwen. 

Degradatiekraker SSS’18
SSS’18 staat net onder de streep als negende met een doelsaldoverschil van tien doelpunten minder dan Prinses Irene en elf minder dan Eendracht’30. Aangezien SSS’18 speelt tegen het officieus direct gedegradeerde Groesbeekse Boys en thuis speelt is het de favoriet. De eerdere ontmoeting tussen beide teams eindigde echter in 1-1. SSS’18 leek na de overwinning tegen Olympia’18 nagenoeg veilig maar verloor daarna tegen Sparta’25 en DAW Schaijk. Drie punten lijken er nodig om de nacompetitie te ontlopen. Hoe gaat SSS’18 om met de druk en stress van de laatste speeldag?

Dreigende nacompetitie voor Prinses Irene
Prinses Irene speelt net als concurrenten SSS’18, Eendracht’30 en Heeswijk thuis. Boekel Sport is de tegenstander. Prinses Irene zou met een overwinning hoogstwaarschijnlijk boven SSS’18 blijven en zo de nacompetitie ontlopen. Boekel Sport won de thuiswedstrijd in december met 1-0 en staat nu drie punten los boven de streep. Het doelsaldo van Boekel Sport is slechter dan Prinses Irene, Rhode en Eendracht maar zeven doelpunten beter dan SSS’18. Eén gelijkspel of een kleine nederlaag moet voldoende zijn om het degradatiespook voor Boekel af te slaan. Bij een gelijk doelsaldo wordt er gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten. 

Nacompetitiekandidaat Eendracht’30 tegen periodekoploper Schijndel  
Eendracht’30 speelt in het eigen Mook tegen de ploeg in vorm: Schijndel/De Wit. Een overwinning zou directe handhaving betekenen en het vervolg zijn op de 2-3 overwinning tegen Groesbeekse Boys. Schijndel staat bovenaan in de derde periode en moet die winnen om zeker te zijn van play-offs. Sparta’25, Boekel Sport en DAW Schaijk maken bij puntverlies kans om boven Schijndel te eindigen. Kan Schijndel/De Wit de periodetitel verzilveren of weet Eendracht’30 het vege lijf te redden door een thuisoverwinning? 

Topper DAW tegen Olympia’18
Olympia’18 wist vorige week door een 1-1 gelijkspel tegen Sparta’25 een kampioensfeestje van de koploper uit te stellen. Aan de andere kant verdween de kans op de titel voor Olympia’18 en wacht de nacompetitie. Het slotduel tegen DAW Schaijk vormt een pittige uitdaging omdat DAW nog wel kans maakt op een kampioenschap. Als Sparta’25 verliest en DAW wint met meer dan één doelpunt verschil is de titel van hen, het doelsaldoverschil is namelijk maar twee doelpunten in het nadeel van DAW. Bij een gelijk doelsaldo wordt er gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten, dat is op het moment in het voordeel van DAW. Makkelijker gezegd dan gedaan, DAW is net als veel andere ploegen in 2G de wisselvalligheid zelve. Het won twee keer na een eerdere zege en zette zo nooit een langdurige reeks neer, daartussendoor volgde er altijd puntverlies door een gelijkspel of verlies. Vorige week won DAW met 6-0 tegen SSS’18, wat zal het resultaat nu worden?

Bijna veilig Rhode tegen hekkensluiter Volkel
Rhode kan zich in de uitwedstrijd tegen het officieus gedegradeerde Volkel met een gelijkspel verzekeren van lijfsbehoud. Alleen als SSS’18 met elf doelpunten verschil wint samen met Eendracht’30 en Prinses Irene dreigt er een plek in de nacompetitie. Mocht Rhode niet de nacompetitie spelen voor degradatie zal het vanwege de tweede periodetitel meedoen in de nacompetitie voor promotie. Een mooi extraatje na een zenuwslopend seizoen. Voor Volkel is het de laatste thuiswedstrijd voor het degradatiespook binnen de muren komt. Het doelsaldoverschil met nummer tien Heeswijk is dertien doelpunten en daarmee lijkt er een wonder nodig wil Volkel directe degradatie ontlopen. Wat rest is nog een keer alles geven voor het eigen publiek om te gaan voor een mooi resultaat. De hekkensluiter kan bij een gelijkspel of winst de rode lantaarn doorgeven aan Groesbeekse Boys en met opgegeven hoofd de degradatie tegemoet treden.  

Programma 2G:
Heeswijk - Sparta’25
Prinses Irene - Boekel Sport
SSS’18 - Groesbeekse Boys
Eendracht’30 - Schijndel/De Wit
Olympia’18 - DAW Schaijk
Volkel - Rhode/VSB

Stand 2G:
1. Sparta’25 21-38
2. DAW Schaijk 21-35
3. Olympia’18 21-33 (pk1)
4. Schijndel 21-33
5. Boekel Sport 21-29
6. Rhode 21-28 (pk2)
7. Eendracht’30 21-27
8. Prinses Irene 21-26
9. SSS’18 21-26
10. Heeswijk 21-23
11. Groesbeekse Boys 21-20
12. Volkel 21-20

Uit de krant