Toxandria gaat als winnaar van de derde periodetitel de nacompetitie in.
Toxandria gaat als winnaar van de derde periodetitel de nacompetitie in. Foto: Harrie Veldpaus/Voetbal-shoot.nl

5D: Astrantia verspeelt kampioenschap, Toxandria pakt periodetitel

Voetbal 1.905 keer gelezen

Astrantia is zondag het kampioenschap in de vijfde klasse D misgelopen. De Middelaarse formatie verloor verrassend met 1-2 van RESIA en kwam één (doel)punt tekort. Sporting ST greep de titel dankzij een gelijkspel bij Toxandria, dat daarmee de derde periodetitel pakte. De Zwaluw kwam tot winst en eindigde daardoor als derde.

Alles stond klaar om er een groot feest van te maken in Middelaar. Uitgerekend in het weekend dat de dorpsvereniging haar 95-jarig jubileum kon vieren, ging het helemaal mis. Middenmoter RESIA won verrassend bij Astrantia, dat zich nog terugknokte van een 0-2 achterstand, maar ondanks een belegering op het doel van de gasten de gelijkmaker niet meer konden vinden: 1-2. Een gelijkmaker die de ploeg van trainer Patrick Pothuizen de titel had gebracht, omdat Sporting ST bij Toxandria op 1-1 bleef steken. 

Dubbelfeest in Rijkevoort
Die ‘draw’ zorgde voor een dubbelfeest in Rijkevoort, want Toxandria greep de derde periodetitel en mag zich opmaken voor de nacompetitie. Melvin van Lankveld zorgde voor de 1-1 nadat Sporting ST al vroeg op 0-1 was gekomen. “We gaan met een goed gevoel en vertrouwen de nacompetitie in. Vandaag was een punt voor ons natuurlijk ook genoeg om zeker te zijn”, aldus Frank Havens, die dit seizoen 21 keer doel trof namens ‘Tox’.

De Zwaluw klaar voor competitietoetje
Behalve Toxandria en Astrantia gaat ook De Zwaluw de nacompetitie in. De Oeffeltenaren zijn al weken zeker van het competitietoetje en trainer Michel van de Venn merkt dat zijn ploeg er klaar voor is. “Het wordt tijd dat we de nacompetitie ingaan. Er zit geen spanning op de wedstrijden. We zijn minder scherp en maken fouten die we normaal niet maken. Wat positief is, is dat we deze wedstrijden toch nog winnen”,  wist Van de Venn na de 1-0 zege op BVV’27. Jeroen Thoonen vond het netje.

VCA verspeelt 3-0 voorsprong
VCA besloot het seizoen met een 3-3 gelijkspel tegen RKDSO. Tegen de nummer laatst leidden de gasten aanvankelijk nog met drie goals verschil. “Typerend voor ons seizoen”, vond trainer Santino Nas. “Je staat 0-3 voor en geeft het toch volledig weg.” Tycho Schimmel, Mathijs Thoonen (die bij 0-0 een penalty miste) en Jan van Es zorgden voor een comfortabele 0-3 voorsprong. Het bleek niet genoeg. “De slechtste wedstrijd van het hele seizoen. Zo hebben wij te vaak wedstrijden gehad met veel kansen en die maak je niet”, concludeerde Nas hard over zijn ploeg.

Gelijkspel Holthees ‘om snel te vergeten’
Holthees-Smakt eindigde de jaargang op plek zes door een 2-2 gelijkspel in de derby tegen SVS. Jonathan Kessler en Luca Janssen scoorden namens Holthees, maar Ruben Jakobs en Stijn van der Cruijsen bezorgden SVS een puntje. “Het was een wedstrijd om heel snel te vergeten”, stelde Holthees-coach Patrick Wijnen.

Uitslagen vijfde klasse D:
Astrantia        -         RESIA  1-2
Leunen        -         SVOC’01  2-0 
RKDSO        -         VCA  3-3
SVS Stevensbeek        -         Holthees-Smakt  2-2
Toxandria        -         Sporting ST  1-1
De Zwaluw        -         BVV ‘27         1-0

Eindstand vijfde klasse D:
1. Sporting ST. 22-48 (K)
2. Astrantia 22-47 (nc)
3. De Zwaluw 22-43 (nc)
4. Toxandria 22-42 (nc)
5. SVOC’01 22-37
6. Holthees-Smakt 22-33
7. RESIA’42 22-32
8. Leunen 22-31
9. SVS Stevensbeek 22-21
10. VCA 22-18
11. BVV’27 22-10
12. RKDSO 22-7

Astrantia verloor verrassend van RESIA'46 en verspeelde daarmee het kampioenschap.
Astrantia verloor verrassend van RESIA'46 en verspeelde daarmee het kampioenschap.
Astrantia verloor verrassend van RESIA'46 en verspeelde daarmee het kampioenschap.
Astrantia verloor verrassend van RESIA'46 en verspeelde daarmee het kampioenschap.
Astrantia verloor verrassend van RESIA'46 en verspeelde daarmee het kampioenschap.

Uit de krant