Er werd in Langenboom een erehaag gevormd voor kampioen Festilent.
Er werd in Langenboom een erehaag gevormd voor kampioen Festilent. Foto: Tijs Nabuurs

4H: Festilent wint in Langenboom, Achates nu wel veilig ten koste van SIOL

Voetbal 3.476 keer gelezen

In klasse 4H viel nog geen beslissing in de strijd om rechtstreekse degradatie. NLC’03 hield door de nederlaag in Herpen de rode lantaarn in handen. Gassel verloor en bleef dertiende. Het geplaagde SIOL ging nipt onderuit tegen Achilles Reek en moet in de barrage om klassenbehoud. Achates ontsprong die dans door een 4-0 winst op Gassel. Kampioen Festilent herstelde zich met een 2-1 winst bij SES, dat de leidende positie in de derde periode verspeelde.

Druiven zuur voor SES
SES – Festilent startte met enige vertraging omdat dubbele lijnen op het hoofdveld voor onduidelijkheid zorgden. Toen de perikelen verholpen waren konden de kampioenen uit Zeeland onder een erehaag het veld betreden.
SES hoopte vooraf dat het tegen Festilent ook voor een stunt zou kunnen zorgen. Op De Kogelberg had SES ook lang uitzicht op een goed resultaat. De mannen van trainer Robert van Mierlo namen uit een door Sebe van Huiseling benutte strafschop na 35 minuten de leiding. Die voorsprong werd na 77 minuten tenietgedaan toen ook Festilent een strafschop kreeg. Bram Geurts schoot de kampioen op 1-1. Omdat keeper Nick van der Horst een Langenboomse speler binnen de berichte lijnen vloerde ging de bal in de slotfase weer op de stip. De keeper van Festilent stopte de inzet en bracht de bal meteen in de voorste Zeelandse linie. Bram Geurts wist met die kans wel raad en scoorde in de 85e minuut de strijd: 1-2.
Door de verliesbeurt verspeelde SES de koppositie, die ingenomen wordt door Cito. Het veroveren van de derde periodetitel blijft mogelijk, al heeft SES het lot niet in eigen hand.

Achates revancheert zich en is veilig
Het Ottersumse Achates ontkwam aan de deelname aan de nacompetitie om degradatie naar de vijfde klasse. Dat deden de roodwitten door te winnen van Gassel, dat de Ottersummers eerder nog op een smadelijke nederlaag trakteerde. Op De Niersvallei werd het 4-0 door doelpunten van Bas Thijssen (strafschop), Pim Konings en Yannick Schouten (2). Door de overwinning is Achates nu elfde en niet meer te achterhalen door nummer twaalf SIOL.

Achilles wint bij SIOL
De Katwijkers verloren met de kleinst mogelijke cijfers tegen Achilles Reek. De enige treffer in de vlakke wedstrijd werd vanaf de penaltystip gescoord door Rob van der Wijst. Op het warme kunstgrasveld was er verder weinig te genieten. “We zijn nu vijfde en we mikken op plaats vier. We hebben al een puntenrecord in de vierde klasse en wellicht ligt er nog een prijsje in het verschiet”, zegt trainer Jordy van Boxtel die doelt op deelname aan de nacompetitie, “De wonderen zijn de wereld nog niet uit.” Voor SIOL rest deelname aan de nacompetitie om lijfsbehoud te realiseren. De mannen van Peter ten Haaf kunnen die verplichte wedstrijden niet meer ontlopen.”

Remise in Mill
Het uitgespeelde Juliana Mill ontving nummer twee FC De Rakt. De Udenaren namen de leiding na elf minuten via Jorg Verhoeven , maar zagen dat Wessel Klomp Juliana in de 23e minuut langszij bracht. Cas Brienen bezorgde Juliana een voorsprong. De Rakt kwam terug en snoepte een punt af. Thomas Mertens scoorde de gelijkmaker. Lichtpunt bij de Udenaren was het debuut van de zestienjarigen Kay Kuijpers en Mels van Grunsven. FC De Rakt houdt een kleine voorsprong (één) punt op nummer drie Cito. De tweede plaats geeft een gunstiger start in de nacompetitie.

Milsbeek ten onder tegen tiental
In Milsbeek begon ce wedstrijd voortvaren voor de thuisclub. De openingstreffer van Daniël Janssen (23e minuut) was meer dan verdiend, maar de Noord-Limburgers gaven de voorsprong prijs na een curieuze vrije trap door Cito-speler Mustafa Güler. Nadat Cito in de 55e minuut met tien man verder moesten (Celin Sahinturk kreeg direct rood) wist Milsbeek zich geen raad met de overtalsituatie. “We raakten de draad kwijt”, zegt vertrekkend trainer Roel van Wijk, die als assisten bij de Nijmeegse derdeklasser Brakkestein aan de slag gaat. Het ging van kwaad tot erger. Cito scoorde via Kevin van de Wetering en Djorde Pupovac nog twee keer en pakte de volle winst. Voor Milsbeek rest een kleine kans op deelname aan de nacompetitie. De ploeg moet dan winnen van NLC’03 en moet hopen op misstappen van concurrenten SES, Achilles Reek en Cito. “Misschien is er nog iets mogelijk”, hoopte Van Wijk.

Herpinia doet sportieve plicht
Herpinia bond de strijd aan tegen NLC’03 dat voor lijfsbehoud knokte. In een weinig verheffende wedstrijd had Herpinia genoeg aan twintig sterke minuten. Nick Arts opende na 60 minuten de score. Uit een van de schaarse goede aanvallen besliste Gijs van den Heuvel de strijd. “Willem Ras legde de bal klaar en Gijs schoot raak. Daarmee is alles wel gezegd over deze wedstrijd. We hebben onze sportieve plicht gedaan. Overigens petje af voor NLC dat hard gewerkt heeft”, blikt trainer Hans Lathouwers terug.

HBV wint in Mariaheide
Het duel tussen SCMH en HBV was er een om des keizersbaard. De Beersenaren wonnen en behouden een theoretische kans op plaatsing voor de nacompetitie. Voor SCMH staat er in de laatste wedstrijd niets meer op het spel. De ploeg is tiende met evenveel punten (31) als nummer elf Achates.