Cuijkenaar Jeroen Schepens is bezig aan zijn tweede seizoen als assistent-trainer bij Fortuna Sittard.
Cuijkenaar Jeroen Schepens is bezig aan zijn tweede seizoen als assistent-trainer bij Fortuna Sittard. Foto: Eigen foto

Cuijkenaar Jeroen Schepens op z’n plek bij Fortuna: ‘Het uiteindelijke doel is om hoofdtrainer te worden’

Voetbal 2.731 keer gelezen

CUIJK/SITTARD | Jeroen Schepens is bezig aan zijn tweede seizoen als assistent-trainer bij Fortuna Sittard. De 30-jarige Cuijkenaar leerde in Sittard de keerzijde van het betaald voetbal kennen, maar is blij met de ervaring en zit inmiddels helemaal op z’n plek. “Wat je normaal op een trainerscursus leert, maakte ik in vier weken tijd mee. Die bagage is zeer waardevol voor de rest van mijn trainersloopbaan”, stelt Schepens.

Door Martijn Schwillens

Schepens zakt ontspannen onderuit op de stoel in lunchroom De Looierij in zijn woonplaats Cuijk. Er is ook geen reden voor stress. Zijn club Fortuna kent een goede seizoenstart en staat in de middenmoot van de eredivisie. Het contrast met de situatie van een dik jaar geleden kan haast niet groter. Toenmalig hoofdtrainer Sjors Ultee, de man die hem had overgehaald om VVV-Venlo te verruilen voor Fortuna Sittard, werd ontslagen na een slechte seizoenstart. En stond Schepens, amper zes weken na zijn aanstelling, ineens als interim-trainer voor de spelersgroep. “Dat is heel wat anders dan in de luwte het vak leren van een meer ervaren trainer, maar Sjors zei me die kans te grijpen. Wel waarschuwde hij mij om de media-optredens over te laten aan de andere interim-trainer (Dominik Vergoossen, red.), omdat het afbreukrisico bij slechte resultaten groot zou kunnen zijn. Zeker voor een jonge trainer.”

Turkenclub
In diezelfde periode kreeg Fortuna het label ‘Turkenclub’ opgeplakt, omdat de Limburgers behalve een Turkse eigenaar ook beschikten over de Turkse sterspeler Burak Yilmaz, een grootheid in eigen land. “De weken voor de aanstelling van Julio Velázquez waren echt een gekkenhuis. Overal werd gezegd dat Burak ‘de eigenlijke baas’ was. Iedereen had een mening over de club en in die hectiek probeerden wij zo snel mogelijk punten op het bord te krijgen”, zegt Schepens. Hij benadrukt: “Burak bemoeide zich oprecht niet met de opstelling of het spelsysteem. Wel kwam hij erbij zitten om zijn mening te geven, maar dat was echt niet anders dan bijvoorbeeld Arjan Robben bij FC Groningen deed.”

Uiteindelijk wil ik slagen in het betaald voetbal. Als hoofdcoach of door voor langere perioden met een hoofdtrainer mee te gaan

Slagen
Zijn eerste seizoen bij Fortuna Sittard heeft Schepens vooral als leerzaam ervaren. “Ik wil toegelaten worden op de UEFA Pro-trainersopleiding van de KNVB, want het uiteindelijk doel is om hoofdtrainer te worden. Op die cursus leer je onder meer hoe je een spelersgroep bij elkaar houdt als de resultaten tegenvallen, hoe je controle houdt over randzaken, omgaat met de media et cetera. In die zin heb ik al een stoomcursus gehad”, lacht Schepens. “Onder Velázquez werd mijn rol wat anders, want hij nam zijn eigen stafleden (uit Spanje) mee. Ik was vooral video-analist en zat tijdens de wedstrijden op de tribune. Maar van elke trainer leer je wel wat. Al die bagage neem ik mee voor de jaren die nog voor me liggen. Uiteindelijk wil ik slagen in het betaald voetbal. Als hoofdcoach of door voor langere perioden met een hoofdtrainer mee te gaan.”

Duorol
Sinds afgelopen zomer staat Danny Buijs aan het roer bij Fortuna Sittard en bekleedt Schepens als assistent-coach een duorol. Zo verzorgt hij nog steeds de video-analyses, maar geeft hij ook de veldtrainingen. “Ik bekijk meerdere video’s van onze tegenstander en maak dan een videoanalyse voor de teambesprekingen. Tijdens de wedstrijden heb ik ook continu een iPad voor me in de dug-out, waarop we snel beelden kunnen terugkijken. Die beelden gebruiken we eveneens om in de rust aan te geven waar naar ons idee kansen liggen. Zulke beelden geven spelers houvast”, weet Schepens, die aangeeft veel voldoening te halen uit de veldtrainingen. “We werken heel gericht met als doel om als team beter te worden en een spelsysteem in te slijpen, maar ook om jonge spelers stappen te laten zetten zodat zij zich individueel doorontwikkelen. Engels is de voertaal op het veld, maar dat is bijna overal zo in de Eredivisie. Ik geniet ervan om elke dag met de spelers op het veld te staan”, benadrukt de Cuijkse oefenmeester, wiens contract in de zomer van 2024 afloopt. “We zien wel waar het schip strandt. Ik heb het enorm naar mijn zin in Sittard en leer elke dag van ervaren trainers als Danny en Adrie Poldervaart, dus ik hoef hier voorlopig nog niet weg.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant