SSS'18 beleeft een moeilijk seizoen. De tweedeklasser uit Overloon is nog zonder punten. 'Het niveau is soms te hoog gegrepen.'
SSS'18 beleeft een moeilijk seizoen. De tweedeklasser uit Overloon is nog zonder punten. 'Het niveau is soms te hoog gegrepen.' Foto: Jeff Meijs

Geen paniekvoetbal bij SSS’18: ‘We zitten pas aan ‘t begin van het doorontwikkelen van dit team’

Voetbal 1.801 keer gelezen

OVERLOON | Trainer Ron Spruit van SSS’18 is niet te benijden. Zijn elftal staat met nul punten onderaan in de tweede klasse E. Maar van enige wanklank is bij de 45-jarige Venraynaar niets te bespeuren. “Toen ik hier begon, wist ik dat ik niet één maar meerdere opbouwjaren nodig zou hebben voor deze klus”, constateert Spruit nuchter.

Door Martijn Schwillens

Als één van de eerste clubs in de regio maakte SSS’18 bekend na dit seizoen door te gaan met de hoofdcoach. Wie enkel scorebordjournalistiek beoefent, zou op basis van 0 punten in elf wedstrijden de keuze van TC en bestuur in Overloon kunnen bevreemden. “Ik vind het mooi dat ze al in een vroegtijdig stadium hun vertrouwen uitspraken in het proces dat we van twee kanten zijn aangegaan. De ervaren sterkhouders van het elftal, dat zich vorig jaar op wonderbaarlijke wijze wist te handhaven in de tweede klasse, hadden aangekondigd te gaan stoppen in de zomer. We wisten dus dat er een opbouwjaar en eigenlijk opbouwjaren voor de deur stonden. Feitelijk zitten we nog maar aan het begin van het doorontwikkelen van de selectie”, weet Spruit. “De weerstand is voor deze groep soms gewoon te hoog. In negen wedstrijden zijn we kansloos geweest. Alleen tegen Heeswijk en Olympia hadden we zicht op een resultaat. Op een aantal spelers na heeft niemand in deze groep ervaring met spelen in de tweede klasse. Als van de ‘blijvers’ er dan ook nog drie geblesseerd raken, dan wordt het gewoon heel lastig.”

Elke week moeten we vier of vijf posities anders invullen. Dat gaat ten koste van vastigheden en van het resultaat

Continuïteit
Ontmoedigend zijn de resultaten volgens Spruit niet. “We werken vanuit bepaalde spelprincipes en borduren op de trainingen voort op de zaken die tijdens wedstrijden wél goed gaan”, legt de Limburger uit. “Op trainingen zoeken we het plezier op. De sfeer in de groep is erg goed. Het grootste nadeel van het continu moeten presteren op de toppen van je kunnen, is dat je sneller geblesseerd raakt. We hebben in de eerste seizoenshelft 26 spelers gebruikt. We hebben zijn dus heel erg bezig met continuïteit, fitheid en aanwezigheid. Het zou heel fijn zijn als we een keer twee weken achter elkaar met dezelfde negen, laat staan elf spelers kunnen starten. Elke week moeten we vier of vijf posities anders invullen. Dat gaat ten koste van vastigheden en dus van het resultaat”, weet Spruit.

Traject
De selectie van SSS’18 kent mede door de vele wisselingen in het basiselftal te weinig balans en kwaliteit. “Het niveau van de tweede klasse is soms te hoog gegrepen voor jongens die in het tweede of de JO19 (tweede klasse) hebben gespeeld. Maar dat wil niet zeggen dat jongens niet naar een bepaald basisniveau kunnen toegroeien. We willen toewerken naar enkele vastigheden, zodat we met een vaste kern kunnen gaan werken en jeugdspelers eerder aan laten sluiten. Zodat er na de zomer een team staat dat prima mee kan draaien in de derde klasse”, zegt Spruit die afgelopen zomer bewust Hegelsom verruilde voor SSS’18. “Het was de keuze uit een nieuwe uitdaging of een vierde jaar bij een ploeg die in mijn ogen al het maximale had gepresteerd als promovendus in de derde klasse. Ik geef graag vorm aan het ingezette traject. Nul punten na elf wedstrijden is ook voor mij iets compleet nieuws. Zodoende is dit proces is ook voor mijn eigen ontwikkeling erg leerzaam.”

Stand tweede klasse E:
1. Boekel Sport 12-31 (pk1)
2. Handel 11-25
3. Schijndel/De Wit 12-21
4. DAW Schaijk 11-20
5. Rhode 11-17
6. Union 11-16
7. Avanti’31 12-15
8. Berghem Sport 11-14
9. Prinses Irene 11-13
10. Olympia’18 11-12
11. Eendracht’30 11-10
12. Heeswijk 11-8
13. SSS’18 11-0


Ron Spruit (rechts) is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij SSS’18.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant