Harald en Renuka van Gaal bij de speeltuin aan Museumpark 1 in Overloon. (foto: Aileen van Tilburg)
Harald en Renuka van Gaal bij de speeltuin aan Museumpark 1 in Overloon. (foto: Aileen van Tilburg)

Speeltuin Gewoon Buiten in Overloon geopend

Algemeen 3.873 keer gelezen

OVERLOON | Na ruim drie jaar zwoegen is het zaterdag 14 juli eindelijk zover! Dan wordt de speeltuin Gewoon Buiten in het Museumpark in Overloon feestelijk geopend. "We hebben in het hele traject wel eens gedacht om het bijltje erbij neer te gooien, maar gelukkig hebben we dat niet gedaan. Het Land van Cuijk is een parel rijker!", vertellen initiatiefnemers Renuka en Harald van Gaal trots.

Door: Aileen van Tilburg

De speeltuin is gratis toegankelijk en ook geschikt voor kinderen in een rolstoel. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van Renuka in vervulling. "Ik wilde graag een gratis plek creëren waar iedereen welkom is; een plek waar kinderen samen spelen en het individualisme even naar de achtergrond verdwijnt." Samen met haar twee kinderen ging ze regelmatig naar gratis buitenspeeltuinen in de regio. "Ik verbaasde mij erover dat er niet zoiets was in het Land van Cuijk." De plannen werden enthousiast ontvangen, maar toch ging de realisatie van de speeltuin niet zonder slag of stoot. "We hebben 24 locaties in Boxmeer onder de loep genomen, maar geen enkele locatie was geschikt", vertelt Harald. In februari van dit jaar was de kogel door de kerk en werd de vergunning voor de huidige locatie in Overloon verstrekt. "Toen is alles heel snel gegaan", licht Renuka toe. "Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt. Mijn kinderen zeiden laatst: "Mama, we hebben van jou geleerd dat als je iets wil, dat je je erin moet vastbijten. Dat vond ik heel bijzonder." Inmiddels staan er diverse speeltoestellen op het terrein. Van een groot touwenklimrek, tot een blotenvoetenpad, schommels, een klimtoren, maar ook een zandbak geschikt voor kinderen in een rolstoel. Daarnaast is er een unieke ouder-kindschommel, geschikt voor kinderen vanaf één jaar. "Het is de enige in het Land van Cuijk", weet het stel. De speeltuin is veelzijdig, maar als het aan Harald en Renuka ligt, nog lang niet af. "Dit is pas fase 1", glimlacht Harald. "In fase twee willen we graag nog een kabelbaan maken, een fitnesstuin en wellicht wat leuks met rotsen en water." En ook voor fase drie barst het duo van de plannen: "Een kinderboerderij wellicht?", zegt Renuka.
Tijdens de opening op zaterdag 14 juli is iedereen van harte welkom om te komen kijken én spelen. "We hopen op een hele grote opkomst!", aldus Renuka. Om 10.30 uur wordt speeltuin Gewoon Buiten geopend. Daarna zijn er de hele dag festiviteiten. Kinderen kunnen geschminkt worden en meedoen met een ballonnenwedstrijd. Voor de ouders is er muziek van DJ Charlie Lownoise en DJ Chriss Odd. De speeltuin is daarna altijd gratis toegankelijk via de ingang van het park tussen 10.00 en 18.00 uur.

Uit de krant