Matefa is trots op haar afkomst. Niet voor niets prijkt op ieder etiket ‘Handmade with pride and care in Cuijk The Netherlands’
Matefa is trots op haar afkomst. Niet voor niets prijkt op ieder etiket ‘Handmade with pride and care in Cuijk The Netherlands’ Foto: Joop Smeets
#KoopLokaal

Matefa: Een persoonlijke handtekening in de slaapkamer

Algemeen 5 keer gelezen

CUIJK | De Matrassen Textiel Fabriek (Matefa) staat bekend om haar hoogwaardige kwaliteit matrassen, bedden en slaapwaar. Grote en bekende merken komen al jaren naar de Cuijkse nachtrustspecialist om inkopen te doen, en ook de particuliere consument klopt steeds vaker aan bij de Lange Beijerd 11. Matefa ligt dan ook verre van stil, in tegendeel: “We hebben grootse plannen!”

Wie een kijkje neemt in de fabriekshallen ziet een bedrijvig en professionele familieonderneming. Ferdi en Yasmin Batur, broer en zus, runnen de fabriek, maar ook de andere medewerkers voelen als familie. “Dat persoonlijke, dat pást bij ons. Maar ook bij Cuijk. Dat vinden we heel belangrijk, en willen we ook stimuleren,” vertelt Yasmin. Trots legt Ferdi uit dat alle matrassen in de fabriek nog met de hand worden gemaakt. Pure kunde en vakmanschap zijn hiervoor nodig. Yasmin: “Voor onze eigen merken geven we aan onze producten een eigen handtekening, een klein kenmerkje zodat je kan zien wie van ons het product gemaakt heeft. Dat is straks terug te vinden op onze site, heel persoonlijk, de verbondenheid met het product en ons familiebedrijf.”

Dat alles met de hand wordt gemaakt garandeert nog meer dan enkel een persoonlijke twist. Het garandeert kwaliteit, waar Matefa ook voortdurend op blijft hameren. Dat vertaalt zich naar het eindresultaat! Om die kwaliteit te garanderen proberen de Cuijkenaren zo veel mogelijk grondstoffen uit eigen land te halen, en waar nodig uit andere Europese landen. Immers liggen de standaarden waaraan producten en grondstoffen moeten voldoen, nergens zo hoog als in Europa, en Nederland in het bijzonder. Ferdi: “Maar werken met grondstoffen van uit de buurt is natuurlijk ook duurzamer. Niet alleen wordt het veel groener geproduceerd, opnieuw vanwege de strenge eisen, maar er hoeven ook minder kilometers te worden afgelegd om ze hier te krijgen.”

Legacy
“Dat past weer binnen onze nieuwe ‘Legacy’-stijl!” Yasmin vult haar broer met zichtbaar enthousiasme aan. “We willen ons meer gaan onderscheiden op de markt. Daarom hebben we een drietal nieuwe designlijnen ontwikkeld. Alle drie hebben ze een andere presentatie. Zo is er voor ieder wat wils.” Ferdi: “De ‘Legacy’-lijn straalt echt toekomst en duurzaamheid uit. Hier proberen wij zo veel mogelijk duurzame materialen in te verwerken. Denk aan wol en paardenhaar. Steeds meer mensen vinden dat tenslotte belangrijk!”

Tough
Met zijn imposante baard, knot in de haren, en brede schouders is Ferdi het toonbeeld van mannelijkheid. Niet voor niets dat zijn silhouet siert op de ‘Tough’-modellijn. “Dat wordt een stoere, beetje industriële lijn. Ik denk aan leer, stalen poten en robuuste hoeken. Deze lijn is voor mensen die iets stoers én stijlvols willen. Daarvoor is Tough de uitstekende keuze!”

Sass-y
Aan de andere kant van het spectrum ligt de laatste nieuwe merkvoering van Matefa, ‘Sass-y’ genaamd. Yasmin gaat op het puntje van haar stoel zitten: “Vurig, passie, women empowerment, dat is Sass-y. Hiermee mikken we op vrouwen, en willen we hen door de emoties laten leiden. Een bed is zo veel meer dan enkel een plek om te slapen. Het maakt deel uit van je persoonlijkheid. Met Sass-y willen we dat naar voren brengen.” Op termijn gaan Yasmin en Ferdi dan ook verder kijken dan het bed. “De hele entourage, dat gaan we verkopen. Van beddengoed tot hoeslakens, nachtkastjes en lampjes!” 

Drie verschillende lijnen dus, maar allen met één belangrijke overeenkomst: ze zijn gemaakt bij Matefa. “En daar zijn we heel trots op!” zegt Ferdi. “Het zijn stuk voor stuk chique stijlen die uitstralen waar wij, en dus ook onze klanten voor staan.” Yasmin lacht: “En we kunnen alles op maat maken. Alles is bij ons mogelijk, we verkopen niet graag ‘nee’!” 

Welkom
Ben jij een groen persoon? Stoer, of zelfs een tikkeltje Sassy? Maar vind je het boven alles belangrijk dat jouw slaapkamer een hoogstpersoonlijke, unieke twist krijgt? Dan is een kijkje bij de Matrassen Textiel Fabriek het aanraden waard. Met de hand gemaakte, op maat afgemeten matrassen en boxsprings, van Nederlandse, nee Cuijkse makelij. Een persoonlijke handtekening in de slaapkamer.

Uit de krant

Uit de krant