Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
Column

‘Bezuiniging: alle Hapse baby’s met een taxi naar het consultatiebureau’

Algemeen 498 keer gelezen

Bezuinigen, aan de orde van de dag. Het klinkt zo naar, maar soms is het erg gemakkelijk. Op de baby’s van Haps bijvoorbeeld. Ja, de baby’s van Haps, zijn er niet zo heel veel, zo’n kleine twintig per jaar. En toch hebben ze daar een heus consultatiebureau. Enkele jaren geleden protesteerden jonge ouders van Haps tegen een dreigende sluiting van het plaatselijk consultatiebureau. Maar om recht van spreken te houden, hadden die jonge ouders toch wat meer hun best moeten doen. Want voor die twintig baby’s per jaar kun je het bureau niet openhouden. In 2018 en 2019 kwam er al weinig jong geluk op consultatie en vervolgens gooide corona de boel helemaal op slot. Geen haan die er naar kraaide of geen ouder die beklag deed over dit vermeende onrecht.

Ondertussen betaalde de gemeente jaarlijks 24 mille aan huur voor het gebouw. Het gebouw dat dicht was. Die 48 of 72 mille (1, 2 of 3 jaar huur) hadden ze dus al kunnen besparen. Wethouder Willy Hendriks vindt het een geruststellende gedachte dat de ouders binnen zeven minuten in het consultatiebureau in Mill of Cuijk kunnen zijn. Wonen ze aan de rand van Haps, dan zijn ze er nog sneller. Ik schat zo in dat er heel wat jonge ouders in Nederland – op het platteland én in grote steden – heel wat langer met hun buggy of Maxi Cosi onderweg zijn naar de verpleegkundige die lengte en gewicht van het krijsende mensje noteert.

De huur van het gebouw was dus 24 mille per jaar, tel daar inventaris, schoonhouden en het personeel bij en met dit natte vingerwerk kom ik toch al snel op 50 mille per jaar. Ik lees dat je in de eerste vier levensjaren 13 keer met de kleine naar het consultatiebureau gaat. Dat is gemiddeld drie keer per jaar, tenminste als alle ouders dat doen (verplicht is het niet), er zijn er genoeg die het zonder de wijze raad van de baby-deskundige redden.

Twintig maal drie is zestig bezoeken per jaar. Mijn grof geschatte 50.000 euro gedeeld door zestig maakt dat één bezoek dus ruim 800 euro kost. Als ze het hadden open gehouden, nu betaalde de gemeente “slechts” huur.

Stuur alle baby’s van Haps met een gratis taxi naar Mill of Cuijk. Veel goedkoper.

Bezuinigen is soms makkelijker dan je denkt.

Koos

Uit de krant

Uit de krant