Geert en Els staan al 25 jaar aan het roer van de Wanroijse boomkwekerij. Die mijlpaal willen ze graag vieren.
Geert en Els staan al 25 jaar aan het roer van de Wanroijse boomkwekerij. Die mijlpaal willen ze graag vieren. Foto:

Boomkweker Geert Baltussen viert kwart eeuw met open dag

Algemeen 2.595 keer gelezen

WANROIJ | Wist je dat de beste en mooiste Taxus, Buxus, Ilex Crenata en Prunus-bomen worden gekweekt in Wanroij? Geert Baltussen Boomkwekerij is een ware specialist op het gebied van deze groenblijvers. En dat is Geert zelfs al 25 jaar lang. Dit jubileum wil hij graag vieren met een prachtige open dag. Maar er is nog meer nieuws uit de kwekerij.

Met groots gemak kunnen Geert en zijn echtgenoot Els de nodige cijfers op tafel gooien. Zo bestaat de kwekerij uit ongeveer tweeëntwintig hectare en huisvest ongeveer 700.000 planten. Die moeten allen twee á drie keer per jaar tot bol of kegel gesnoeid worden. In de kas met een knipcarrousel die zeven bollen per minuut kortwiekt. Op het land met een 3-rijige snoeimachine op GPS die 1500 stuks per uur tot perfecte bol knipt. Dit cijfergeweld kan nog wel even doorgaan. Duidelijk is dat het een tijdrovende onderneming is om zo’n klein stekje zes tot twaalf jaar later als bol van 25 tot 100cm bij de Duitse klant te hebben. “Daar gaat wel wat hard werk inzitten,” lacht Geert. 

Van hand- naar machinewerk
In het prille begin, toen er nog 1986 op de kalender stond, had Geert een passie voor Taxus en Buxus. “Ik werkte toen nog als relatiebeheerder bij de Rabobank in Zeeland. We hadden een huis gebouwd in Ledeacker en daar in de tuin begon ik met stekken. Eerst had ik er 1700. Dat werden er al gauw 17.000.” Els vertelt dat die hobby “uit de hand liep.” Een bedrijfje werd gevormd. Els: “We gingen ze verkopen en dat verliep goed. Vijf jaar lang hebben we dat in Ledeacker gedaan.” Vanuit de wil om ooit een eigen bedrijf te bezitten waagden Geert en Els in 1998 de sprong in het diepe. “We verkochten de boel en vestigden ons hier op een voormalige varkenshouderij. Gestaag groeide het bedrijfje uit tot wat het nu is.”

Els benoemt dat die fijne groei mede te danken is aan de sterke mechanisatie en vooruitstrevende technologie. Snoeimachines, potmachines, rooimachines, wat voorheen met blote handen ging, gaat nu grotendeels automatisch. Nieuw is het ondergrondse bewateringssysteem. “Onder de planten lopen allerlei kleine slangetjes waaruit in een constant tempo water sijpelt,” legt Geert uit. “Dit systeem, ooit bedacht in Egypte, kent enkel voordelen. Deze druppelirrigatie geeft in droge periodes dagelijks water waardoor de plant bij hitte niet in de stres schiet, er verdampt minder en er ontkiemt minder onkruid!”

Kwarteeuwviering
Net als met de cijfertjes kan het echtpaar dus ook eindeloos doorgaan over de techniek en mechanisatie. Maar beter is het om het met eigen ogen te aanschouwen. “Omdat we 25 jaar bestaan houden we een mooie open dag,” zegt Geert. “Op zaterdag 10 en zondag 11 juni is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen.” Els: “We willen graag laten zien wat voor bedrijf we hier hebben staan. Veel mensen rijden hier voorbij zonder te weten wat wij hier doen. Die denken veelal dat bomen kweken nog steeds ouderwets beukwerk is. Maar we zijn een heel modern bedrijf.”

Ook wordt met de open dag de kans gegrepen om een blik te werpen op de toekomst. Geert en Els weten dat ze niet nóg 25 jaar aan het roer zullen staan. Het stokje moet worden overgedragen. Zoon Ties is dé kandidaat daarvoor, samen met Koen Linders, een trouwe medewerker die al achttien jaar over de percelen loopt. Geert: “Zij lopen nu al mee voorop, Koen in de teelt en Ties in de commercie. Over een paar jaar kunnen wij gerust een stapje terug doen.”

Maar voor het zo ver is draait het van alle genoemde cijfers nu écht even om die 25. En die wordt, naast met het kijkje in de kas en het voorstelrondje, ook gevierd met koffie, gebak en geproost. Voor de kleinsten is er ook een springkussen en zandbak. Kortom, een geweldig weekend gegarandeerd. Els en Geert: “We verwachten veel van onze goede klanten en afnemers maar écht iedereen is van harte welkom. 25 jaar terug waagden we de sprong in het diepe. Die goede keuze moeten we nu vieren!”

Uit de krant