Afbeelding

Inlooprondleidingen klooster Sint Agatha

Algemeen 417 keer gelezen

SINT AGATHA | Vanaf 1 juni tot en met september zijn er elke vrijdag om 14.00 uur inlooprondleidingen in Klooster Sint Agatha. Naast de tentoonstelling ‘Verborgen boekenpracht’ zijn de kloosterkerk, de pandgang en de pandhof te bezoeken.

Klooster Sint Agatha is gesticht in 1371 en het oudste nog steeds bewoonde klooster van Nederland. Mede dankzij bescherming door de Prinsen van Oranje wist Klooster Sint Agatha de stormen van de tijd te overleven. De kloosterbibliotheek is de enige Nederlandse bibliotheek die sinds de middeleeuwen ter plekke bleef. Met een zestigtal middeleeuwse handschriften, 150 ‘wiegedrukken’ (uit de periode 1454-1500) en bijna 6.000 titels ouder dan 1800 staat de hele collectie als uniek Nederlands erfgoed op de lijst van beschermd cultuurbezit. 

Het kloosterbibliotheek had eeuwenlang een besloten karakter. In het kader van het 650-jarig bestaan van het klooster worden voor het eerst tientallen bijzondere boeken voor een breed publiek tentoongesteld. De kostbaarste schat uit de bibliotheek is het Graduale van kruisheer Johannes van Deventer, een reusachtig koorboek dat rond 1500 in Sint Agatha werd geschreven. Maar er zijn niet alleen oude boeken te zien. Momenteel heeft kruisheer Edgard Claes op het kloosterterrein zijn atelier. Hij is een internationaal vermaard kunstboekbinder en ook zijn werk is in de tentoonstelling te bezichtigen. 

U kunt zich voor de rondleiding melden bij de ingang van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Kloosterlaan 24, 5435 XD Sint Agatha. De kosten zijn € 4,00 per persoon. Om zeker te zijn van een plek kunt u zich van tevoren opgeven via info@kloostersintagatha.nl. Meer informatie over het klooster is te vinden via www.kloostersintagatha.nl.

Uit de krant