De voorzitter van het UNESCO Comité, Kathleen Ferrier (tweede van links) rijkt de UNESCO-vlag uit aan het klooster. (Foto: SK-Media)
De voorzitter van het UNESCO Comité, Kathleen Ferrier (tweede van links) rijkt de UNESCO-vlag uit aan het klooster. (Foto: SK-Media) Foto: Persbureau SK-Media

Graduale benoemd tot UNESCO-erfgoed

Algemeen 796 keer gelezen

SINT AGATHA | Gemeente Land van Cuijk is UNESCO erfgoedstukken rijker. Vrijdagmorgen werd het Graduale van Johannes van Deventer, het gigantische boek in de bibliotheek van het klooster in Sint Agatha, toegevoegd aan het Nederlands Memory of the World Register.

Het Graduale van Johannes van Deventer is het kopstuk van de kloosterbibliotheek. Het boek weegt ruim 22 kilo, is voorzien van prachtige miniaturen en is volledig met de hand geschreven en vervaardigd door Johannes van Deventer. Het reusachtige middeleeuwse werk is voltooid rond 1500 en heeft de kloostermuren van Sint Agatha nooit verlaten. 

De kloosterbibliotheek van Sint Agatha is de enige in Nederland die sinds de middeleeuwen op dezelfde plaats bewaard en gebruikt wordt. Het klooster werd in 1371 gesticht door de kruisheren. De boekencollectie bevat bijna 6.000 titels ouder dan 1800, waaronder een tachtigtal middeleeuwse handschriften en 150 wiegedrukken uit de periode 1454-1500. Vanwege de unieke geschiedenis valt de indrukwekkende verzameling in zijn geheel onder de Wet Beschermd Cultuurbezit.

Niet de enige
Naast het Graduale werd ook het capitulatiedocument Rotterdam vrijdag toegevoegd aan het UNESCO Memory of the World Register. Dit stukje Nederlandse geschiedenis ligt momenteel in het Oorlogsmuseum in Overloon. Op één dag is Land van Cuijk dus twee UNESCO-erfstukken rijker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant