De voorzitter van het UNESCO Comité, Kathleen Ferrier (tweede van links) rijkt de UNESCO-vlag uit aan het Oorlogsmuseum. (Foto: Albert Hendriks)
De voorzitter van het UNESCO Comité, Kathleen Ferrier (tweede van links) rijkt de UNESCO-vlag uit aan het Oorlogsmuseum. (Foto: Albert Hendriks) Foto:

Capitulatiedocument op UNESCO-lijst

Algemeen 719 keer gelezen

OVERLOON | Het Nederlands Memory of the World register werd vrijdag uitgebreid met zes belangrijke documenten. Deze UNESCO-erfgoedlijst werd vorig jaar in het leven geroepen en moet ‘uitzonderlijk documentair erfgoed’ dat van belang is voor de Vaderlandse geschiedenis bewaren en beschermen. Een UNESCO-commissie kwam vrijdag onder andere naar het Oorlogsmuseum Overloon om het capitulatiedocument van Rotterdam aan deze erfgoedlijst toe te voegen. 

Het capitulatiedocument uit 1940 werd enkele jaren geleden door een journalist gevonden in het dagboek van een Duitse officier. Het gaat om een handgeschreven document waarin de Duitse commandant Schmidt vraagt aan de Nederlandse troepen in de stad Rotterdam om zich over te geven. De Nederlandse commandant Scharroo tekende vervolgens op hetzelfde papier voor de capitulatie.

De ontdekking van het document was groot nieuws. Het stuk, waarvan altijd gedacht was dat het in de meidagen van 1940 verloren was gegaan, is een uniek document uit het begin van de oorlogsjaren en is daarmee uitzonderlijk documentair erfgoed voor Nederland.

Niet de enige
De UNESCO-afgevaardigden waren vrijdag ook aanwezig in Sint Agatha om het Graduale van Johannes van Deventer toe te voegen aan het Nederlands Memory of the World register. Dit reusachtige, handgeschreven boek ligt al sinds de vervaardiging rond 1500 in de kloosterbibliotheek van Sint Agatha.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant