Staat Bumpy veilig zodat de hij niet geraakt wordt door de ploeg als de trekker afdraait?
Staat Bumpy veilig zodat de hij niet geraakt wordt door de ploeg als de trekker afdraait? Foto:

Kinderen leren omgaan met landbouwverkeer

Algemeen 1.795 keer gelezen

STEVENSBEEK | Wat moet je doen als je een tractor tegenkomt? Wat is een dode hoek? Leerlingen van groep 7-8 volgden 20 februari de verkeersles ‘Veilig met (land)bouwverkeer’ in Stevensbeek. ‘Het was een groot succes. We hopen dat alle kinderen op deze manier kennis kunnen maken met landbouwverkeer’, zegt Rob Wientjes, voorzitter ZLTO Land van Cuijk en melkveehouder. 

ZLTO Land van Cuijk, Cumela en gemeente Land van Cuijk organiseerden de verkeersles. Hoe ga je veilig om met landbouwverkeer. ‘Kinderen van groep 7/8 gaan bijna naar het voortgezet onderwijs. Het is goed om hen kennis te laten maken met diverse machines zodat ze zelf ervaren hoe groot ze zijn en wat je als chauffeur kunt zien. Hiermee worden ze bewust hoe ze veilig samen gebruik kunnen maken van de wegen’, zegt Wientjes.

Lesprogramma
Jaarlijks vallen er in Nederland 16 verkeersdoden en 250 gewonden na een ongeluk met een landbouwvoertuig. Van dat aantal is de helft fietser. Cumela, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, heeft daarom een lesprogramma ‘Veilig met (land)bouwverkeer’ ontwikkeld, hopend dat die ongevallencijfers snel zullen dalen. 

Dode hoek
Bij D&I grond- en sloopwerken in Stevensbeek stonden een tractor met ploeg, kiepwagen, hooimachine en bietenrooier voor uitleg aan leerlingen uit Wanroij, Oploo, Stevensbeek en Sambeek. ‘Wauw wat een grote tractor’, was een van de reacties van een leerling die achter het stuur mocht plaatsnemen. Hoog in de cabine ziet de chauffeur delen rondom het voertuig niet: de dode hoek. De kinderen moesten mascotte Bumpy neerzetten waar zij dachten dat die veilig stond voor het uitzwenken van de ploeg achter de tractor. Een leerzaam uitje dat hopelijk vervolgd wordt voor alle kinderen in Land van Cuijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant