Wil en Nelly Schimmel (rechts) dragen de sleutel van De Haartse Hoeve symbolisch over aan Noor en Sijmen van Merkestein.
Wil en Nelly Schimmel (rechts) dragen de sleutel van De Haartse Hoeve symbolisch over aan Noor en Sijmen van Merkestein. Foto: Martijn Schwillens

De Haartse Hoeve komt in nieuwe ‘maar vertrouwde’ handen

Zakelijk 2.633 keer gelezen

BEUGEN | Zorgboerderij De Haartse Hoeve in Beugen komt in nieuwe handen. De eigenaren Wil en Nelly Schimmel gaan genieten van hun pensioen en dragen per 1 januari het stokje over aan Sijmen en Noor van Merkestein. “We zullen het enorm gaan missen, maar tegelijkertijd voelt het goed dat we weten dat De Haartse Hoeve bij mensen komt die de zorgboerderij met dezelfde passie voortzetten.”

Door Martijn Schwillens

Dertien jaar geleden begonnen Wil en Nelly met enkele cliënten in de voormalige varkensboerderij aan de rand van De Vilt in Beugen. Eerst kleinschalig en al snel voor tientallen cliënten uit de omgeving van Boxmeer, Cuijk en Gennep. En nog steeds: zorg dichtbij en persoonlijk. “We bieden hier dagbesteding voor ouderen met dementie of niet aangeboren hersenletsel. Wij zijn toe aan ons pensioen en willen gaan genieten van onze kleinkinderen. Via Zorglandbouw zijn we op zoek gegaan naar goede opvolgers. We hadden drie eisen: de doelgroep moest hetzelfde blijven, de medewerkers moest blijven en de vrijwilligers moesten kunnen blijven. Noor en Sijmen konden zich daar prima in vinden, maar vooral hun passie voor dit vak en de boerderij, hebben ons overtuigd”, vertelt Wil. 

Droom komt uit
Het echtpaar uit Harderwijk (26 en 30 jaar) heeft inmiddels zijn intrek genomen in De Haartse Hoeve. “Hiermee komt voor ons een droom uit”, vertelt Sijmen, die net als zijn vrouw Noor een achtergrond in de zorg heeft. “Wij wilden een zorgboerderij in de natuur, bij voorkeur met eigen grond voor dieren en het natuurinclusief verbouwen van eigen groenten en fruit. De Haartse Hoeve heeft het allemaal. Dit past helemaal bij ons.” Noor vult aan: “Het ondernemersplan dat we geschreven hadden, kwam precies overeen met wat Wil en Nelly hier al hebben gerealiseerd. Het ambachtelijke karakter en de natuur om de hoek, de vele dieren, echt schitterend. Het klikte ook meteen.”

‘Het is heel fijn dat zij voorzetten wat we hier hebben opgebouwd’

Soepele overdracht
Nelly: “We verbouwen hier onze eigen groenten, waarmee we dagelijks met onze cliënten de warme lunch bereiden. Voor ons is dat vanzelfsprekend, maar het is natuurlijk wel fijn dat het juist dat soort dingen zijn, waar zij naar op zoek waren.” Wil: “Cliënten zo uitdagen, dat ze ‘s avonds met een voldaan gevoel naar huis gaan: daar draait het hier om. Het is heel fijn dat zij voorzetten wat we hier hebben opgebouwd.”
Om de overdracht soepel te laten verlopen, lopen Wil en Nelly tot 31 januari nog mee met de nieuwe eigenaren. “Het is een immens terrein en er zijn een heleboel mensen die we mogen ontmoeten. Dan is het fijn om een beetje bij de hand genomen te worden. We hebben er enorm veel zin in om met Petra, Ine en Saskia deze prachtige zorgboerderij voor te zetten”, zegt Sijmen.

Sponsoractie voor startkapitaal
Sijmen en Noor van Merkestein, hebben een sponsoractie via Steunactie.nl opgezet om startkapitaal op te halen. “Als jong echtpaar 20% zelf inbrengen, is een hele investering. Daarom hebben we een initiatief bedacht, waarbij donateurs in ruil voor sponsoring een pakketje kruiden en thee krijgen, die we in onze eigen kruidentuin op het terrein van De Haartse Hoeve gaan kweken”, vertelt Noor. “Naargelang de sponsoring hebben we uitgebreidere pakketten, inclusief kleine presentjes en een uitnodiging voor een bedankdag voor donateurs.”
Doneren of meer weten? Kijk dan op http://steunactie.nl/actie/help-bij-een-zorgboerderij-overname-voor-ouderen-met-dementie/-3714

Uit de krant

Uit de krant