Rob Wientjes biedt wethouder Mark Janssen - van Gaal het toekomstdocument aan.
Rob Wientjes biedt wethouder Mark Janssen - van Gaal het toekomstdocument aan.

Boeren bieden toekomstdocument aan

Landbouw / Visserij 487 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Rob Wientjes overhandigde wethouder Mark Janssen – van Gaal van gemeente Land van Cuijk het document ‘Toekomstbeeld agrarische sectoren in Land van Cuijk & Ruimtelijk kader’ aan. ZLTO Land van Cuijk organiseerde maandag 15 april een informatie avond voor haar leden waarbij wethouder Janssen namens de gemeente ook tekst en uitleg gaf over de ontwikkeling van de visie Vitaal Landelijk gebied waaronder landbouw en natuur vallen. 

Dit document is het vervolg op de visie die ZLTO Land van Cuijk, de belangenbehartiger van de agrarische ondernemers, heeft geschreven. “We hebben afgelopen wintermaanden zes zogenoemde ophaalavonden georganiseerd. Per deelsector hebben we input van leden gevraagd. Hoe zien zij de toekomst, wat is er nodig om hier in het Land van Cuijk te kunnen ondernemen? Met die input kunnen we een goed beeld schetsen van de bijdrage die we kunnen leveren aan de maatschappelijke opgaves”, legt Rob Wientjes, voorzitter ZLTO Land van Cuijk en melkveehouder in Sint Anthonis uit. De input van die avonden heeft ZLTO verwerkt in dit nieuwe document. 

Doelvoorschriften
Uit de ophaalavonden kwamen veel praktische problemen. “Bijvoorbeeld voor brandveiligheid is het beter om stallen verder van elkaar te bouwen. Vaak kan dat niet omdat het bouwvlak beperkt is. Pas dat aan”, licht Rob de input toe. Andere voorbeelden zijn mestverwerking voor lokale kringlopen, biedt ruimte voor innovatie, nieuwe teelten of teeltondersteunende voorzieningen. “We hebben per sector: boomkwekerij, melkvee, intensieve veehouderij, akker- & tuinbouw, paardenhouderij en agrarisch technische hulpbedrijven het toekomstbeeld en wat er nodig is geschetst.”
Vertrouwen
Een volle zaal agrarische ondernemers in het Wapen van Wanroij luisterde aandachtig naar de uiteenzettingen. “We zijn blij met de grote opkomst van de leden. Het leverde een goede discussie op die zeker bijdraagt aan de verdere ontwikkeling in het Land van Cuijk”, aldus Rob Wientjes. 

De visie Vitaal Landelijk gebied is weer input voor de nieuwe Omgevingsvisie Land van Cuijk waaronder ook wonen, verkeer etc vallen. “Wij willen als agrarische ondernemers graag zelf de verantwoordelijkheid nemen en werken met een omgevingsplan met duidelijke doelen. Werken vanuit vertrouwen met gemeente en andere betrokken partijen om te komen tot een omgevingsplan met doelgerichte benadering”, besluit Rob Wientjes.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant