Op deze locatie zullen vanaf vandaag 48 statushouders wonen.
Op deze locatie zullen vanaf vandaag 48 statushouders wonen.

Boxmeers hotel gaat vanaf vandaag 48 statushouders opvangen

Algemeen 8.618 keer gelezen

BOXMEER | Hotel De Baronie aan de Spoorstraat in Boxmeer biedt vanaf vrijdag 10 mei onderdak aan 48 statushouder, verdeeld over 24 kamers. Deze mensen zullen naar verwachting zes maanden in het Boxmeerse hotel vertoeven. De huisvesting van deze statushouders, die allen in het bezit zijn van een verblijfsvergunning, valt binnen een landelijke actie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de druk op opvanglocaties zoals Ter Apel verlagen. 

Volgens een raadsinformatiebrief die vrijdagmorgen 10 mei is gepubliceerd is het college van B&W van gemeente Land van Cuijk woensdagavond 8 mei pas door het COA telefonisch op de hoogte gebracht van deze ontwikkeling. Vrijdagmorgen werden de eerste bedden al in de kamers geplaatst. Uit de raadsinformatiebrief valt op te maken dat actie wordt uitgevoerd in opdracht van het Rijk waardoor het college “geen formele instemmingsbevoegdheid” heeft. Een woordvoerder van gemeente Land van Cuijk: “Het COA mag en kan statushouders in hotels plaatsen. Dit is een afspraak die het COA landelijk aan de voorkant met het Rijk, de Commissarissen der Koning en de VNG heeft gemaakt.” 

Volgens de woordvoerder van de gemeente is de wijkraad Boxmeer West donderdag op de hoogte gebracht van de komst van de statushouders. “De wijkraad waardeerde het om aan de voorkant geïnformeerd te worden.”

Bezetting boven de 100%
De aanleiding voor de opvang op deze locatie is de “bijzonder hoge” druk op asielopvanglocaties zoals Ter Apel. “Met een bezetting van boven de 100% op alle opvanglocaties is de rek uit de opvang. De komende periode komt het COA naar verwachting duizenden plekken tekort.” Dit komt onder andere door de stijgende bezetting van de opvanglocaties, het sluiten van veel (nood)locaties zonder dat er nieuwe bij komen en dat statushouders lang moeten wachten op huisvesting binnen een gemeente.

Om de druk op de asielcentra te verlagen is het COA dus begonnen met een landelijke actie om statushouder in kleine hotels onder te brengen. Waar mogelijk probeert het COA statushouders die al aan deze regio gekoppeld zijn, in het Boxmeerse hotel te huisvesten. De kosten van het verblijf en de zorg van de statushouders zijn volledig voor het COA.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant