De man stak vorig jaar oktober zijn huisgenoot neer in Boxmeer.
De man stak vorig jaar oktober zijn huisgenoot neer in Boxmeer. Foto: SK-Media

Man (30) naar psychiatrisch ziekenhuis voor neersteken huisgenoot in Boxmeer met broodmes

112 792 keer gelezen

'S HERTOGENBOSCH/BOXMEER | De rechtbank in Den Bosch heeft een 30-jarige man uit Polen veroordeeld voor een poging tot doodslag op zijn huisgenoot in Boxmeer. De man, die tijdens het voorval in een psychose verkeerde, moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis. Hij is door de rechtbank ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Het voorval vond vorig jaar oktober plaats. De man werkte toentertijd bij een bedrijf in Boxmeer en verbleef in die periode in een gezamenlijk onderkomen in de buurt van het bedrijf. Op vrijdag 19 oktober klopte hij op de deur van de kamer van zijn 37-jarige huisgenoot, rende naar binnen en stak hem met een broodmes neer. Het mes ging ruim 17 centimeter diep de buik van het slachtoffer in en raakte de lever, nier en het hartzakje.

Psychose 
De man is onderzocht door een psychiater en psycholoog. "Deze deskundigen stellen dat er sprake is van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens; de verdachte verkeerde tijdens het voorval in een psychose. Hij werd in de periode vóór het incident steeds achterdochtiger, kreeg steeds meer wanen en was er onder meer van overtuigd dat er een enorme crisis zou komen. Hij voelde zich niet meer veilig in de woning en dacht overal camera's te hebben opgehangen om zich te beschermen", aldus de rechtbank. Volgens deskundigen werd zijn gedrag tijdens het steekincident volledig door de psychose bepaald. De rechtbank heeft het advies van de deskundigen dan ook overgenomen en de man volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Uit de rapporten van de psychiater en psycholoog blijkt dat er een 'reële vrees' is dat de man in de toekomst ook gevaarlijk is voor anderen. Reden voor de rechtbank om de man in een psychiatrisch ziekenhuis te laten opnemen zodat hij de noodzakelijke behandeling krijg. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 28.000 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant