Afbeelding

Brabant en Land van Cuijk moeten op veel fronten op de schop

Algemeen 617 keer gelezen

DEN BOSCH/LAND VAN CUIJK | BrabantAdvies roept de provincie op om een aantal stevige veranderingen door te voeren. Hiervoor reikt het belangrijkste adviesorgaan van Brabant een reeks concrete voorstellen aan.

BrabantAdvies is duidelijk: 'Zet de bodem centraal bij alle Brabantse ruimtelijke projecten en bouwplannen. Het klimaat vereist dat. Laat Brabanders meer bewegen. Lok dat uit bijvoorbeeld door de inrichting van stad en dorp. Zorg dat Brabantse dorpen sterk van elkaar gaan verschillen. Het is nu teveel van hetzelfde. Investeer in de leefomgeving en geef Brabantse burgers de ruimte om zelf met oplossingen te komen voor de inrichting van buurten en wijken.
De provincie werkt momenteel aan de Omgevingsvisie. Die gaat over de (toekomstige) inrichting van Brabant. De plek waar we wonen, werken en recreëren. Volgens BrabantAdvies is dit een uitgelezen kans om in te spelen op urgente ontwikkelingen als klimaatverandering, voedselproductie, tweedeling in de maatschappij, ongezonde leefstijl, vereenzaming en toenemende druk op mantelzorg. Allemaal bedreigingen die rechtstreeks te maken hebben met de leefomgeving. Door de juiste keuzes te maken bij de inrichting van Brabant zijn die bedreigingen om te buigen in tal van kansen.'
BrabantAdvies heeft hiervoor enkele bouwstenen met concrete voorbeelden uitgewerkt.
De kwaliteit van de Brabantse bodem holt achteruit terwijl een gezonde bodem juist hard nodig is om ons te wapenen tegen extreem weer (droogte en heftige regen). Ook is de bodem essentieel voor gezonde voedselvoorziening.Brabant Advies pleit dan ook voor een Brabantbreed bodemakkoord.
Gezondheid gaat niet alleen over 'hoe' we leven maar ook 'waar' we leven. Een gezonde omgeving geeft gezonde Brabanders. Denk aan voldoende schone lucht, een gezonde bodem met afwisselende natuur en een omgeving die uitdaagt tot meer bewegen.
Stop treurnis over krimpdorpen. Velen zien deze krimp als verval en achteruitgang. Volgens BrabantAdvies is er te weinig oog voor de kansen die er zijn: laat dorpen het verschil maken in Brabant. Vergroot het regionale onderscheid en profileer de specifieke kwaliteiten van dorpen.
Laat meer aan burgers zelf over. Op steeds meer fronten dreigt er tweedeling in Brabant. Daarom Laat mensen zelf aan het roer te laten staan van oplossingen die zij bedenken voor de inrichting van hun leefomgeving.
www.brabantadvies.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant