Peter Peer in zijn werkplaats. (foto: Aileen van Tilburg)
Peter Peer in zijn werkplaats. (foto: Aileen van Tilburg)
Aileen doet

Het leven van Peter Peer 'draaide' 365 dagen om tollen!

Algemeen 671 keer gelezen

GRAVE | Een bijzondere uitdaging voor Peter de Klein uit Grave, beter bekend onder zijn 'artiestennaam' Peter Peer. Een jaar lang maakte hij elke dag een tol. Zaterdag 16 juni, nota bene op zijn verjaardag, maakte hij de allerlaatste. "Nu kan ik eindelijk een keertje met mijn gezin op vakantie", verzucht Peter met een lach. Samen met Peter maakte ik de week voorafgaand aan de 'grande finale' een van zijn laatste creaties.

Door: Aileen van Tilburg

"Ik heb dit project een jaar geleden aan mezelf cadeau gedaan voor mijn verjaardag. Het leek mij een mooie uitdaging en dat was het ook", vertelt Peter. Toch was het niet altijd makkelijk om echt elke dag een tol de draaien. "Dat viel soms best tegen. Je moet er toch elke dag minstens een uur voor vrijmaken. Op dag 239 heb ik bijna de handdoek in de ring gegooid. Die dag is de enige van het hele jaar dat ik er geen gemaakt heb."

Achter alle 365 tollen zit een verhaal dat Peter maar al te graag vertelt. "3 september is mijn trouwdag, toen heb ik twee tollen met onze trouwringen gemaakt", zegt Peter terwijl hij zijn kunstwerkjes laat zien. Even verderop ligt de tol van 22 juli, een roze exemplaar gemaakt op de verjaardag van zijn dochter.

Ondertussen draait een stuk hout op hoge snelheid op de draaibank waarvan Peter mij zojuist de werking heeft uitgelegd. Aan mij de mooie taak om er een ronde staaf van te maken. Voorzichtig houd ik de guts (gereedschap, voor de nono's zoals mij die er ook geen verstand van hebben) tegen het hout aan. De houtkrullen springen eraf en al snel zie ik de vorm veranderen. Magisch, vind ik. Eigenlijk vooral op de momenten dat Peter het voordoet. Dan besef ik mij dat houtdraaien écht kunst is.

Sterker nog, ik kijk er zó gefascineerd naar dat de wereld om mij heen begint te tollen (mooie woordspeling toch!). Of het mijn opperste concentratie óf de zwangerschapshormonen zijn, weet ik niet, maar ik laat Peter even het 'roer' overnemen. Behendig en snel maakt hij een prachtige tol. Even schuren, wat bijenwas erop voor de bescherming en klaar is 'ie!

Ik sta te popelen om te proberen of de tol het ook echt doet. En warempel! Zelf is Peter ook nog steeds zo enthousiast als bij zijn allereerste exemplaar. "Ik heb ooit een Japanse televisieshow gezien waar ze allemaal fantastische trucs konden met een tol. Dat zou ik ook wel willen leren!", zegt hij terwijl hij een paar bijzondere tollen demonstreert.

Het is mooi om te zien hoe Peter echt zijn passie heeft gevonden. "Dat zit er al vanaf jongs af aan in, maar tijdens het Maasheggenvlechten is dat naar buiten gekomen", vertelt hij. "Toen ben ik begonnen met houtsnijden. Hartstikke leuk om te doen, maar daar gaat enorm veel tijd in zitten. Daardoor kun je niet zoveel experimenteren. Dat kan met houtdraaien wel."

Workshop
Peter maakt de mooiste creaties; schalen, borden, maar ook toverstokken à la Harry Potter. Alles is te koop. En als jij ook wil leren houtdraaien, dan kun je een workshop bij hem volgen.

Expositieruimte
Wat betreft de tollen is Peter nog op zoek naar een expositieruimte. "Een museum zou fantastisch zijn!" Peter is bereikbaar via info@peterpeer.nl of 06-40465509.
Voor meer informatie over zijn werk, de producten en de workshops kijk op www.peterpeer.nl of like facebook.com/peterpeerhout.

Heb jij ook een bijzondere hobby? Een unieke activiteit? Of een fantastisch beroep? Schroom dan niet en stuur mij snel een mailtje via redactie@demaasdriehoek.nl.

Aileen van Tilburg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant