Afbeelding

'De Schouwburg is geen geld slurpende instelling'

Algemeen 950 keer gelezen

CUIJK | De Schouwburg Cuijk was de afgelopen weken veelvuldig onderwerp van gesprek bij de gemeenteraad. Reden is het tekort van 130.000 euro over het afgelopen seizoen en de rode cijfers die ook voor het huidige theaterjaar dreigen. "Maar dat wij ondertussen flinke stappen zetten om als Schouwburg weer de verbindingen te herstellen met de Cuijkse gemeenschap, blijft gemakshalve onderbelicht", vindt theaterdirecteur Sjoerd Meijer.

Door Martijn Schwillens

Dat laatste bevreemdt Meijer, omdat de gemeenteraad voorafgaand aan de laatste twee raadsvergaderingen volledig was bijgepraat. "We hebben voor de verbouwing twintig jaar lang zwarte cijfers geschreven. Toen waren we eigenaar en inmiddels is de Schouwburg in handen van de gemeente en zijn wij huurder geworden. We hebben in 2015 een monitorperiode afgesproken van drie jaar. Die is nu afgelopen en met twee jaar verlengd. Er is een boel gezegd en geschreven, maar de monitorperiode heeft niet aangetoond dat de gekozen bedrijfsvoering van invloed is geweest op de exploitatieresultaten. Dat moet de komende twee jaar blijken."

Bedrijfsplan
In het bedrijfsplan dat is vastgesteld voor de opening (in 2015), is rekening gehouden met een aanlooptekort van 500.000 euro. Daarvan is ruim een ton opgegaan aan bouwkosten, dus niet alles aan de exploitatie. "Ook hebben we onze eigen reserves met ruim 250.000 euro aangewend voor tekorten, noodzakelijke verbeteringen en verbouwingen in ons gebouw, want na de verbouwing waren een heleboel zaken nog niet op orde", benadrukt Meijer, die aangeeft zich te hebben gestoord aan de politieke discussie waarin de Schouwburg 'werd weggezet als een geld slurpende instelling'. "Zelf heb ik daar een dikke huid voor gecreëerd, maar elke dag staan hier een heleboel vrijwilligers uit dit dorp klaar om mensen te ontvangen. Zij zorgen voor een warm bad."

Toekomst
De eerste grote verandering binnen de bedrijfsvoering is de overstap naar een nieuwe horecapartner. "Voorheen deden we de horeca altijd zelf, maar na de nieuwbouw werd die uitbesteed aan een externe partner. Dat bleek geen succes, omdat de aangeboden arrangementen financieel niet meer interessant (te duur, red.) bleken voor verenigingen en particulieren. Het aantal activiteiten liep hard terug. Vandaar dat wij nu, samen met een nieuwe horecapartner, vol inzetten om de verbinding met de lokale gemeenschap te herstellen."

Lees meer over de Schouwburg in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 20 november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant