Door aanhoudende hitte en droogte heeft de brandweer vaker te maken met bermbranden.
Door aanhoudende hitte en droogte heeft de brandweer vaker te maken met bermbranden. Foto: SK-Media.nl

'Extra alert op berm- en natuurbranden bij hitte'

Algemeen 288 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Meer dan de helft van de respondenten van het burgerpanel van De Maas Driehoek en Toponderzoek geeft aan niet uit te zien naar een nieuwe hittegolf in Nederland. 53 procent van hen heeft 'deze hitte en droogte liever niet te vaak'. Maar liefst 82% van de ondervraagden is extra alert op berm- en natuurbranden.

Uit panelonderzoek van TipLandvanCuijk (waar alle inwoners van het Land van Cuijk hun mening kenbaar kunnen maken en tips kunnen delen over onderwerpen die leven in hun eigen samenleving) blijkt verder dat inwoners extra water drinken (73%), planten extra water geven (50%) en extra ventilatie aanzetten (42%) om warme en droge dagen door te komen. Bijna zes op de tien respondenten klaagt over verminderde energie, terwijl 37% slecht slaapt door de hitte. Een kwart van alle ondervraagden ondervindt geen hinder.

Natuurbranden
Ook werden deelnemers van TipLandvanCuijk bevraagd over (natuur)branden naar aanleiding van een reeks berm- en natuurbranden in de regio in juni. In totaal 82% van de respondenten 'is alert' of 'zeer alert'. Dit uit zich door bij het vermoeden van een natuurbrand hulpdiensten te bellen (66%), geen kampvuur, vuurkorf of barbecue aan te steken zonder water in de buurt te hebben staan (64%) of geen afval op de grond te gooien (57%). Meerdere personen pleiten voor een rookverbod in de bossen.

Actualiteiten
Aan de hand van verschillende actualiteiten ondervroeg TipLandvanCuijk deelnemers over het herindelingsvraagstuk en specifieker hoe de afstand tussen de (nieuwe) gemeente en inwoners verkleind kan worden. Maar liefst 59% ziet een 'actieve rol van dorps- en wijkraden' weggelegd.
De recente storing bij KPN, waardoor de hulpdiensten onbereikbaar waren, zorgde volgens ons panelonderzoek slechts in 5% tot veel overlast. Ruim 56% van de ondervraagden voelde zich in veilig 'ondanks de storing'. Veel respondenten gaven aanvullend aan dat zij bij een nieuwe storing op dezelfde manier zouden handelen als bij de storing van 24 juni.

Ook meedoen?
Wil jij ook je mening geven over interessante vraagstukken die betrekking hebben op het Land van Cuijk? Schrijf je dan snel in voor het burgerpanel van De Maas Driehoek en Toponderzoek op www.tiplandvancuijk.nl. Iedereen van zestien jaar of ouder die woont of werkt in één van de gemeenten in het Land van Cuijk mag meedoen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant