Een impressie van hoe het silhouet beeld van de schaatser er uit zou gaan zien.
Een impressie van hoe het silhouet beeld van de schaatser er uit zou gaan zien. Foto: Comité Historische Beelden op de Vilt

Toestemming verleend voor silhouet beelden bij de Vilt

Algemeen 821 keer gelezen

BEUGEN/OEFFELT | Bijna heeft het comité Historische Beelden op de Vilt haar doel bereikt. Na veelvuldig overleg met Brabants Landschap en de gemeente Boxmeer zijn de omgevingsvergunningen voor silhouet beelden bij de Vilt aangevraagd en rond. Bij de halvemaanvormige plassen tussen Beugen en Oeffelt worden binnenkort twee beelden geplaatst: een schaatser en een turfsteker. 

Volgens het comité Historische Beelden op de Vilt verdienen beide beelden een mooi plekje langs de plassen, gezien de sterke historische link. De beelden symboliseren groepen mensen uit het verleden.

De turfsteker
“Nadat de meander (de Vilt) was afgesloten van de Maas is deze met veen dichtgegroeid. Rond achttienhonderd is men begonnen met het vervenen van de Vilt. Daardoor is de Vilt weer helemaal open water geworden.” vertelt het Comité. Tussen de twee plassen loopt de Moerbaan, een straat die vroeger werd gebruikt voor het afvoeren van turf. ‘Moer’ is een ander woord voor veenbodem. “Kortom wij denken dat het beeld van de Turfsteker een plaats verdient”

De schaatser
Op ’t Ham zijn er plannen om een beeld van een schaatser te plaatsen. “Vanuit ’t Ham hebben in het verleden veel mensen uit Beugen en daarbuiten hun eerste schreden op het ijs gezet.” Volgens het comité hebben deze schaatsers veel bijgedragen aan de bekendheid van het gebied. Mensen uit de omgeving hebben bijzonder veel schaatsplezier beleeft aan de plassen. “Er zijn tijdens het schaatsen ook relaties ontstaan.”

De silhouet beelden
Zowel het beeld van de turfsteker als de schaatser is ontworpen door de Oeffeltse Hinke Roders. Inmiddels heeft het comité opdracht gegeven de beelden uit 12 mm dik staal uit te laten snijden. Dit staal wordt vervolgens geschopeerd en in de aangegeven kleur gecoat.

Opening
Als alles volgens schema verloopt kunnen de silhouetten over twee maanden bij de Vilt geplaatst worden. Wegens het coronavirus zal er echter geen feestelijke opening zijn. "Wij willen op geen enkele wijze het virus meer kansen geven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant