Komt u ook een kijkje nemen naar Erna's bijzondere schilderkunst?
Komt u ook een kijkje nemen naar Erna's bijzondere schilderkunst?

Schilderijen Erna Bruinsma-Gerrits in Markant en Bronlaak

Algemeen 489 keer gelezen

SINT ANTHONIS / OPLOO | Niet één maar twee exposities van Erna Bruinsma – Gerrits zijn er vanaf heden te zien. Het werk van de in Oploo geboren kunstenares is tot en met 31 augustus te zien in Lunchroom Markant in Sint Anthonis én op Bronlaak. 

Erna Gerits is in 1953 geboren, op loopafstand van Bronlaak. Ze werkte regelmatig in de huishouding van Bronlaak. In latere jaren kwam zij daar weer met haar nichtjes, die weer als volgende generatie op Bronlaak werkten. Vervolgens werd Erna verpleegster, en werkte voor diverse organisaties. Vanwege dyslexie stopte ze eind jaren 80 met het meeste verpleegwerk, en ging ze over de grens om te werken en studeren.

In de dubbelexpositie hangen 24 schilderijen die in haar atelier na Erna’s overlijden achterbleven, allen in een antroposofische en abstract academische stijl, en in een later gehanteerde abstract symbolische stijl. Op zoek naar spiritualiteit zoals ook op te maken uit haar dagboeken en werkboeken, met afbeeldingen en filosofische en spirituele teksten van alle tijden. Dit verzamelen en het inrichten van ruimten waren naast schilderen en werken met glas haar geliefde activiteiten. 

Erna’s werken zijn te bezichtigen op werkdagen van 10 tot 16 uur in Lunchroom Markant in St. Anthonis en op Bronlaak in het Pinksterhuis.

Uit de krant