Impressie van de Kringgildedag 2002, toen het Matthiasgilde uit Oploo ook gastheer was van de Kringgildedag.
Impressie van de Kringgildedag 2002, toen het Matthiasgilde uit Oploo ook gastheer was van de Kringgildedag.

Voorbereidingen voor Kringgildedag Oploo in volle gang

Algemeen 1.560 keer gelezen

OPLOO | Over minder dan drie maanden is het gilde Sint Matthias gastheer van meer dan dertig zustergilden. Op zondag 18 juni, de gekozen hoogtijdag van de gildekring, strijden meer dan 1000 gildebroeders en -zusters in Oploo om de hoogste eer. Dat gebeurt op de unieke locatie achter de monumentale watermolen.

Het Oploose gilde mocht in het recente verleden al drie keer een kringgildedag organiseren, in 1990, 2002 en 2012. Werden de zustergilden daarbij steeds ontvangen op het sportpark, dit keer maakt Sint Matthias gebruik van een 2 hectare groot perceel pal naast de watermolen, die al bijna 40 jaar in gebruik is als gildeaccommodatie. Dit is niet alleen een bijzonder feeërieke omgeving, het is nu ook mogelijk om het wedstrijdterrein, de horeca en het parkeren zeer compact in te richten.
In de aanloop naar het grote evenement zijn meer dan tien commissies druk in de weer om op 18 juni zustergilden en het publiek gastvrij te ontvangen. Het wedstrijdterrein moet er puntgaaf bij liggen, net als het parkeerplein. Achter de watermolen wordt een grote horecatent opgesteld, waar iedereen terecht kan voor een natje en een droogje.

Programma
De kringgildedag begint gewoontegetrouw met een eucharistieviering in de Matthiaskerk, gevolgd door de spectaculaire optocht waarbij de bonte stoet met vliegend vaandel en slaande trom door het centrum van Oploo trekt. Aangekomen bij de watermolen gaan de gildebroeders- en zusters zowel individueel als in groepsverband de strijd aan om de hoogste eer in de rubrieken kruisboog- en geweerschieten, vendelen, trommen en het bazuinblazen. Terugkerend hoogtepunten voor de toeschouwers zijn ongetwijfeld ook dit keer de massale opmars, vendelgroet en het slangendefilé. En als de strijd is gestreden, stappen de bandleden van Amazing Allstars Orchestra op het podium om het publiek muzikaal te vermaken.
Vanaf eind april, in de week van Koningsdag, roert het Matthiasgilde met publiciteit de grote trom. Dat gebeurt via verscheidene mediakanalen, onder meer via de website www.matthiasgildeoploo.nl. Dankbaar is het gilde ook dat tijdens de gildedag in de vitrines van de plaatselijke heemschuur, die naast de watermolen staat, een expositie over het Oploose gilde kan worden bezichtigd.

Uit de krant