Rita (links) en Monique brachten rond de kerstdagen worstenbroodjes rond in het kader van Monique's Alp d'HuZes-actie
Rita (links) en Monique brachten rond de kerstdagen worstenbroodjes rond in het kader van Monique's Alp d'HuZes-actie

Monique doet mee met Alp d’HuZes voor haar beste vriendin

Algemeen 2.689 keer gelezen

SINT HUBERT | ‘Iedereen kent wel iemand met kanker’. Het is helaas de realiteit, ook voor Monique van Loon uit Sint Hubert. Als ervaren vrijwilliger bij het BIG Challenge-team, farmers against cancer die jaarlijks met de Alpe d’HuZes meedoet, heeft Monique al veel mensen met de ziekte leren kennen. Maar toen in 2022 bekend werd dat één van haar beste vriendinnen gediagnostiseerd was, trok Monique de stoute wandelschoenen aan om ook die berg op te lopen en geld in te zamelen voor KWF. 

Al sinds 2012 is de Sint Hubertse betrokken bij het sportieve evenement. Haar man Antoine ging toen met BIG Challenge, farmers against cancer, naar Frankrijk. Monique, die met haar bedrijf AgriContent al jaren talloze artikelen schrijft over de agrarische sector, besloot daarom zich bij het PR-team van BIG Challenge aan te sluiten. “En daar gingen we, met het hele gezin. Ook onze vier kinderen gingen mee om vrijwilligerswerk te doen. De jongste was destijds tien jaar oud,” vertelt ze. “En alle vier raakten ze enthousiast. Onze oudste zoon Tim besloot direct om ook mee te doen het volgende jaar.”

Ga je mee?
Alp d’HuZes is een jaarlijks terugkerend sportevenement waarbij wielrenners, wandelaars en hardlopers deze bekende Tour de France-berg maximaal zes maal proberen te bedwingen en daarbij zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF. Dit gebeurt steevast op donderdag. De dag ervoor gaan familieleden en bekenden de 13,8 kilometer, verdeeld over 21 bochten en gedrapeerd over 1061 hoogtemeters, beklimmen om te ervaren hoe het is. Dit is de Alp d’HuZus. Monique: “Bij de eerste keer dat ik er bij was werd ik die woensdagochtend aangesproken door Monique van Asten, een varkenshoudster uit Asten. Ze had een startbewijs over. ‘Ga je mee?’ vroeg ze mij. Toen dacht ik al, ‘waarom niet?’ Sindsdien heb ik elk jaar de woensdag nog meegelopen.” De donderdag, het echte werk, zat er helaas voor Monique niet in. De werkzaamheden die ze er bij moest doen, social media, het zoeken en schrijven van de mooie verhalen, het houden van de korte lijntjes met de pers, het was nooit te combineren. Tot nu…

Kanker bevangt je hele leven
Monique: “Ik leerde Rita kennen toen ik naar de hoge agrarische school in Den Bosch ging. Ze woonde in de buurt en kwam me altijd ophalen. Zo zijn we goede vriendinnen geworden.” Helaas is Rita heel erg ziek, tot op het niveau dat er enkel gerekt kan worden. Voor Monique kwam alles dus heel dichtbij, wat haar aanzette om die donderdag-uitdaging aan te gaan. Donatieacties werden opgezet en het streefdoel van €5000 euro is al gehaald maar Monique gaat door. Rita hielp mee. “In december verkochten we samen worstenbroodjes. Rita bij haar in de buurt in Erp en samen hebben we die 24 december rondgebracht. Super fijn,” lacht Monique. “Als je kanker krijgt en je moet al die behandelingen doorlopen, dan is alles om je heen alleen maar negatief. Het bevangt je hele leven. Maar het helpen met mijn actie, zoals met die worstenbroodjes, of het appen van mensen vanuit bed, dat gaf haar weer positieve energie.”

Farmers against cancer
Donderdag 1 juni is dé dag, dan gaat Monique die berg op, voor het echie. “Uiteraard bij BIG Challenge. Ik voel me natuurlijk verbonden met de boeren. Ik schrijf dagelijks over het agrarische leven en ben ook gewoon boerendochter. Daarnaast is het BIG Challenge-team ook gewoon heel leuk. Het zijn allemaal leuke mensen en alles wordt goed geregeld. Zo organiseert Antoine al jaren mee het oppeppunt bovenop de berg: met banken om op uit te rusten en lekker, gezond Nederlands eten. Dat ga ik ook laten zien, want ik blijft naast het wandelen ook gewoon de PR doen!”

Daarmee draagt Monique dus bij aan de twee belangrijke BIG Challenge-doelen. Eén: positieve publiciteit generen voor de boeren. Iets dat tegenwoordig sterker nodig lijkt dan ooit. “En het belangrijkste natuurlijk: heel veel geld ophalen voor het onderzoek naar kanker,” zegt Monique vastberaden maar neerslachtig. “Voor Rita is het te laat. Ik ben bang dat ze mij al niet meer die berg op ziet gaan. Maar we gaan er voor strijden dat onze kleinkinderen ooit zeggen ‘Kanker, daar ging je vroeger dood aan.’”

Onlangs is kenbaar gemaakt dat Rita de strijd tegen haar zieken niet heeft kunnen winnen. De Maas Driehoek wenst Rita’s nabestaanden en Monique heel veel sterkte toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant