Op deze locatie, vlak bij de A73, zou het zonnepark moeten komen.
Op deze locatie, vlak bij de A73, zou het zonnepark moeten komen.

Raad stemt in met vergunning zonnepark Sambeeksedijk

Algemeen 1.499 keer gelezen

CUIJK / SINT ANTHONIS | De raad heeft ingestemd met de plannen om een vergunning te verlenen voor de aanleg van het zonnepark aan de Sambeeksedijk bij Sint Anthonis. Tijdens de raadsvergadering van maandag 2 oktober, het vervolg van de vergadering die de donderdag daarvoor plaatsvond, stemden 31 raadsleden (CDA, D66, GroenLinks-PvdA, LPG, SP, Team Lokaal en VVD) voor het plan om het zonnepark aan te leggen. FVD en Liberaal LVC, samen goed voor zes zetels, stemden tegen. 

Terwijl de raadsleden het gemeentehuis betraden konden zij de meningen van het ‘tegen-kamp’ moeilijk ontwijken. Bij de ingang van het gemeentehuis stond maandagavond een klein groepje demonstraten hun mening over het eventuele zonnepark te etaleren. Eénzelfde demonstratie vond donderdagavond ook plaats, toen het plan aanvankelijk zou worden besproken in de raad.

Moties
Tijdens de raadsvergadering werden er twee moties ingediend. Liberaal LVC verzocht de raad in gesprek te gaan met de omwonenden over dit onderwerp. Volgens Johan Hermanussen is het “van groot belang dat de omgeving actief betrokken wordt”. Hij deed hiermee een beroep op de participatieladder. Ook wil de partij dat de gemeente samen met de initiatiefnemer in gesprek gaat zodat inwoners mee kunnen doen in dit plan, bij voorkeur tot 50%. Deze motie is met negen stemmen voor en 28 stemmen tegen niet aangenomen.

Forum voor Democratie diende ook een motie in en wel dat het nog vast te stellen beleidskader over zon op land wordt gehanteerd bij het al dan niet vergunnen van het zonnepark aan de Sambeeksedijk. De partij verzocht dan ook om de juridische gevolgen te onderzoeken “wanneer de initiatiefnemer zich dient te conformeren aan het nieuwe Beleidskader”. Ook deze motie werd niet aangenomen (36 tegen, één voor).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant