Ben Nabbe H. Bloedsgilde Boxmeer (foto Henk de Best)
Ben Nabbe H. Bloedsgilde Boxmeer (foto Henk de Best) Foto:

Koningschieten Heilig Bloedsgilde Boxmeer

Algemeen 907 keer gelezen

BOXMEER | Het Koningschieten van het Heilig Bloedsgilde vindt as. zondag 21 april weer plaats. Voor veel leden één van de hoogtepunten van het jaar. Traditioneel gebeurt dit op de laatste zondag van april ware het niet dat dit het weekend van Koningsdag is.

De Gildebroeders en -zusters komen op de Gildendonck al vroeg bij elkaar, om gezamenlijk op te trekken naar het Gildepaar aan het Raadhuisplein. De bewoners van het centrum zullen dus gewekt worden door de tamboers van het Gilde. Aangekomen, bij het Koningspaar Ben en Jeanne Nabbe, wordt het Gilde onthaald op een ontbijt. Waarna koers gezet wordt naar de St. Petrusbasiliek. Om 10.30 uur vindt hier de plechtige Eucharistieviering met Gilde-eer plaats. Celebrant is Gildepastor Ben Wolbers O.Carm. Het tamboerkorps en de vendeliers van het Gilde zullen de Pastor tijdens de consecratie begeleiden. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door het Basilicakoor.

Dienstbaarheid
Gedurende de gehele H. Mis zullen de beide Gildevaandels op het altaar een erewacht houden. De rode vaandels verwijzen naar het Boxmeerse Wonder van het H. Bloed, wat omstreeks 1400 in de parochiekerk van Boxmeer plaatsvond. Eeuwenlang was dienstbaarheid aan Kerk en maatschappij een van de kenmerken van een Gilde. Ook het Boxmeerse H. Bloedsgilde was er niet voor zichzelf, was er niet voor eigen eer en glorie.

Met zijn mooie kostuums en kleurrijke traditie. Ook in de tegenwoordige tijd staat “dienstbaarheid” hoog in het rode gildevaandel! Graag draagt het Gilde bij aan het begeleiden en vreugdevol opluisteren van belangrijke plaatselijke feesten en vieringen in de Boxmeerse gemeenschap.

Bijzonder schild
Na de H. Mis begeeft het gezelschap zich naar de Driewiek in de Jeroen Boschstraat. Hier zal de huidige Koning Ben Nabbe zijn zilveren schild aan het Gilde aanbieden. Een schild met een bijzondere verwijzing naar zijn vader Chr. Nabbe, koning van het Gilde in 1936.

Hierna vindt de loting voor het Koningschieten plaats. Allereerst schieten de dames voor de titel Eerste Dame. Bij de volgende wedstrijd schieten de dames en heren om de Vriendenboom. Daarna ontbrandt de strijd om de felbegeerde Koningstitel. Omstreeks 18.00 uur zal de nieuwe Koning bekend zijn, geïnstalleerd, overvendeld en gehuldigd worden. Hij of zij is voor een jaar de meest kleurrijke figuur en belangrijkste man of vrouw van het Gilde!

Iedereen is van harte uitgenodigd om de Koningsmis bij te wonen en ’s middags bij de Driewiek aanwezig te zijn. Om zo getuige te zijn van een prachtig stukje Boxmeerse traditie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant