Leden van de organiserende instanties leggen bloemen bij de symbolische bevrijdingskaars, die rust op een kandelaar van kogels. (Foto: SK-Media).
Leden van de organiserende instanties leggen bloemen bij de symbolische bevrijdingskaars, die rust op een kandelaar van kogels. (Foto: SK-Media). Foto:

Symboliek alom bij aparte herdenking voor ouderen

Algemeen 491 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Niet alle ouderen zijn nog in staat om voor de 4 mei-herdenking naar het plaatselijke monument te gaan, terwijl veel van hen juist veel waarde hechten aan die herdenking. Speciaal voor die groep mensen organiseerden Platform Toegankelijk Sint Anthonis (PTSA) samen met De Zonnenbloem, de KBO en Oelbroeck een speciale herdenkingsmiddag in Oelbroeck. Met muzikale begeleiding van de Thompson Bridge Band uit Grave werd er op 2 mei stilgestaan bij hen die zijn omgekomen in de oorlog, de vrijheid gevierd en bijzondere verhalen verteld.

“Op de plaquette in de kerk van Sint Tunnis staat de naam van Hubertus Peperkamp, 1934-1944. Peperkamp is geen naam die voorkomt in het dorp. Èn, tien jaar geworden. Wie was dat jongetje en waar kwam hij vandaan? Dat ben ik gaan onderzoeken.”, vertelt Jos Christiaans aan het publiek. Een lange zoektocht volgde. Via een oproep in de ‘Oud Rotterdammer’ kwam Jos uiteindelijk terecht bij een nog levend familielid, Ria Veenstra Peperkamp. Jos: “Haar vader Wim, broer van Hubertus, is in dezelfde tijd in Sevenum opgevangen. Moet je uit Rotterdam weg met je broertje, word je in Sint Tunnis gescheiden van je broertje. Hoe schrijnend zal dat geweest zijn!”. In Sint Anthonis, bij familie Brienen, leidde Huub een relatief goed leven. Echter, vlak na de bevrijding werd hij door een granaat getroffen.

Jos’ verhaal van Huub werd verteld tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Oelbroeck, en uitgebreider bij Theater na de Dam op 4 mei. Maar meer mensen kregen op 2 mei in Oelbroeck het woord, waaronder wethouder Willy Hendriks - Van Haren en Corry Schilderink namens PTSA. Met op de achtergrond een gespannen parachute van een echte F16 piloot en een authentieke vlag van de bevrijding van Groesbeek en Milsbeek, werd er een kaarsje aangestoken op een bijzondere standaard: gemaakt van kogels die zijn gevonden rondom Sint Anthonis. Symboliek alom dus. Corry: “Heel veel mensen hier zijn niet in staat om naar het monument te gaan. Ze vinden het fijn dat deze middag wordt georganiseerd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant