Afbeelding
COLUMN

‘Wie hielp JVC zich in een te grote broek hijsen?’

Column 756 keer gelezen

Onder aanvoering van de landelijk bekende mafkees Hans Kraaij danste de aanhang van Jan van Cuijk in polonaise op golven van gelukzaligheid. JVC boekte successen, in de bekerstrijd werden veel bekendere voetbalclubs eruit geknikkerd en in de hoogste regionen van ’s lands amateurvoetbal speelde de Cuijkse grootmacht zijn mannetje mee. De notabelen, belangrijke lokale politici en regionale welgestelden, dansten in de businessclub hun dansje. Zij stonden wat hoger, zij dansten op bergen van schulden. Schulden die allengs groter werden.
Daar hadden we niet zo’n problemen mee, want een beetje ambitie mocht er wel zijn. Hoe mooi was het dat de Cuijkenaren ons Land van Cuijk (lang voordat het één gemeente zou worden) in de vaart der volkeren meesleurden, ons uit de anonimiteit verlosten en voetbalroem bezorgden. Dat waren nog eens tijden. Lang vervlogen inmiddels. Wat rest is een club in verval, vanaf de hoogste treden van het landelijk amateurvoetbal afgedaald naar de krochten van het regionale gedoe.

Mooie herinneringen zijn nog ons deel. En die bergen schulden – niemand wil er nog op dansen – zijn er ook nog. In de euforische jaren deden Rabobank en gemeente Cuijk mee aan het verhogen van die bergen. Met goede redenen? Ik weet het niet, al ben ik niet vies van een potje ambitie. 

Feit is dat in de royale prijzenkast van JVC ook nog dat stapeltje schulden ligt. Drie ton. En nou heeft de gemeente Cuijk vorige week laten weten geen garantie te willen afgeven voor een nieuwe financieringsconstructie om de komende 25 jaar van die schuld af te komen. En die drie ton schuld aan de Rabobank? Was dat onderdeel van de zo geroemde maatschappelijke betrokkenheid? Of is de zeven procent rente die de bank bedong een teken dat de bank deze lening beschouwde als een zeer zakelijke aan een bedrijf dat barstte van de risico’s? Er is een partij die het nu voor twee procent rente wil overnemen. Terecht is die niet helemaal zeker van de zaak en wordt geëist dat de gemeente garant staat.

De torenhoge ambities van de Cuijkse voetbalclub hebben enorm geld gekost. Moeten daar de vier andere gemeenten, eenmaal opgegaan in de nieuwe gemeente, straks decennia later alsnog voor gaan betalen? Hans Kraaij en de talloze notabele dansers van destijds zijn in geen velden of wegen meer te bekennen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant