Koos
Koos Foto: Maas Driehoek

‘Kees hield erg veel van Overloon. En dat kun je zien ook’

Column 925 keer gelezen

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het ene dorp leuker of mooier is dan het andere. Ligt dat aan ‘het dorp’? Ligt dat aan de mensen die er wonen. Ja, het ligt aan de mensen die er wonen. Maar dat is betrekkelijk, het ligt namelijk altijd maar aan een paar mensen. De meerderheid doet er helemaal niet toe als het gaat om de vraag of het leuk is, wordt of blijft in een dorp. Het zijn de enkele, toevallige smaakmakers die er toe doen, althans als het gaat om de ‘leukheid’ van een dorp. De kartrekkers, soms is het maar één kartrekker, mensen die de boel in beweging krijgen, enthousiasmeren, ideeën hebben, de handen uit de mouwen willen steken. Niet dat ik iets heb tegen al die andere dorpsbewoners. Prima, ieder zijn ding. Wie zich alleen maar druk wil maken over zijn of haar eerstvolgende vakantie of de aanschaf van een nieuwe auto, heeft mijn zegen.

Maar nu even die mensen die het gezicht van een dorp bepalen. Het is een enkeling geweest die ooit op het idee kwam van de zomerfeesten (Summertime) in Gennep, of de Mertzitting. Het maakte Gennep er meteen leuker op. Waren niet ooit een paar idioten met de Elfkroegetocht in Cuijk begonnen, dan was het carnaval daar nooit in de verre regio roemrucht geworden. Of een Boxmeer zonder wielerronde. Die kwam er niet omdat Boxmeer al een eeuw lang zo’n uitgesproken wielerdorp is maar omdat een enkeling met het idee op de proppen kwam, eerst op moederdag, later Daags na de Tour. Fascinerend om te bedenken hoe enkelingen het gezicht van een dorp bepalen.

Het gaat verder, zoals lokale ondernemers die hun zaak ( en daarmee hun dorp) tot regionale trekkers uitbouwen. Vorige week nam Overloon afscheid van een heel bijzondere smaakmaker, Kees van der Kroon. Kees was een slimme en gefortuneerde zakenman, vond zijn dorp erg leuk, stuwde de voetbalclub op in de vaart der volkeren en gaf met de nieuwbouw van letterlijk honderden woningen en appartementen zijn dorp een volkomen nieuw aanzien. Oud-burgemeester Karel van Soest van Boxmeer zei dat elk dorp zo iemand zou moeten hebben. Als dat was, zou de afdeling bouwvergunningen van de gemeente Land van Cuijk uit zijn voegen barsten. Dat is dus niet zo. Daarom ziet Overloon er nu beter uit dan menig ander dorp.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant