Afbeelding

‘Elzendalers’ winnen Wiskunde A-lympiade (video)

Onderwijs 94 keer gelezen
BOXMEER | Vier leerlingen van Elzendaalcollege Boxmeer hebben de finale van de Wiskunde A-lympiade gewonnen. Dit jaar deden 107 scholen uit diverse landen met ruim 1.700 teams mee aan deze Europese wiskundewedstrijd. Het winnende team van het Elzendaalcollege bestaat uit Maud Korsten, Nadia Hermsen, Robin van Elst en Floor Vrijdag.

[image=307356]

De wedstrijd is bedoeld voor leerlingen uit 5vwo met Wiskunde A in hun profiel, die in teamverband (vier leerlingen) een uitdagend probleem aanpakken. Bij de voorronde op de eigen school kregen ze één lesdag de tijd om te onderzoeken welke online weersvoorspeller de beste voorspellingen geeft. Na de voorronde mochten er slechts negen teams uit Nederland naar de finalewedstrijd.

[youtube=FsqZyUvI5ec]

Wiskundige strijd
Tijdens de finale moest het team van het Elzendaalcollege het opnemen tegen de beste wiskunde-A-leerlingen van Denemarken, Duitsland, Iran, Sint Maarten, Aruba en Nederland. De opdracht was om (tijdens een tweedaags verblijf in een bungalow op de Veluwe) een wiskundig-systeem te ontwikkelen om een loting voor scholen zo eerlijk mogelijk te laten voorlopen. Een goede onderlinge taakverdeling en een effectieve strategie waren hierbij van groot belang.
De leerlingen moesten een complete weg afleggen van probleemstelling via strategiebepaling, oplossing en argumentatie naar de presentatie van de gevonden oplossing. Het eindresultaat is een werkstuk waarin al deze aspecten terug te vinden zijn. Onderdeel van de finaleopdracht was ook een mondelinge presentatie (in het Engels). “Een zeer bijzondere presentatie dus”, aldus rector Jacques Marsmans. “Dus bij deze ook een groot compliment aan de leraren Wouter en Ivo.” Robin van Elst, van het winnende viertal, was in haar nopjes met de prijs. “Ik kan het nog niet helemaal bevatten. Erg leuk!”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant