Er komt definitief geen rondweg rond Milsbeek.
Er komt definitief geen rondweg rond Milsbeek.

RvS: 'Gennep mocht streep door rondweg zetten'

Politiek 200 keer gelezen

DEN HAAG | Er komt definitief geen rondweg om Milsbeek. De Raad van State (RvS) acht de bezwaren van de Vereniging Geen Zand Erover en andere belanghebbenden, om het besluit van de Genneper gemeenteraad om een rondweg rond Milsbeek aan te leggen terug te draaien, ongegrond.

In juni 2013 besloot de gemeenteraad om een rondweg om Milsbeek aan te leggen om de aan- en afvoerroute van de zandtransporten bij Koningsven-De Diepen om het dorp te leiden. In december 2014 draaide een raadsmeerderheid van SP, D66 en KERN dit besluit echter terug. Normaliter een politieke doodzonde, die ook op flinke kritiek kon rekenen van CDA, VVD en PvdA. De Limburgse gouverneur Theo Bovens merkte zelfs op 'dat burgers moeten kunnen vertrouwen op een betrouwbaar, in de zin van consistent, bestuur'. Het teruggedraaide besluit werd echter niet vernietigd door de Provincie, waarop de Vereniging Geen Zand Erover, een betrokken ondernemer en een omwonende naar de Raad van State stapten om alsnog een rondweg voor elkaar te krijgen. Zij kregen woensdag nul op het rekest. "Het is van belang dat, hoewel de raad zich met de beslissing van 17 juni 2013 op dat moment had uitgesproken voor de aanleg van de rondweg en daarmee enige verwachtingen heeft gewekt, voor alle partijen duidelijk was of had moeten zijn dat definitieve besluitvorming omtrent de aanleg van de rondweg pas bij de vaststelling van het bestemmingsplan plaats zou vinden", luidt het oordeel van de Raad van State. Toen op 15 december 2014 dit bestemmingsplan aan de orde kwam, werd het voorstel door een raadsmeerderheid verworpen. "Dat met de beslissing in 2013 enige verwachtingen zijn gewekt, betekent niet dat de raad in de bestemmingsplanprocedure geen andere afweging heeft mogen maken. Gelet op het voorgaande heeft de raad het bestreden besluit niet in strijd met het vertrouwensbeginsel vastgesteld."

Acceptabel
Dit betekent dat het vele vrachtverkeer dus ook in de toekomst over de Zwarteweg in Milsbeek zal blijven rijden. Ondanks klachten over geluidsoverlast, trillingen en onveiligheid (voor fietsers) acht de RvS 'dat de huidige situatie verkeerskundig gezien acceptabel is'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant