VVD Gennep wil af van ambtsgebed bij raadsvergadering. (archieffoto: Ingrid Driessen)
VVD Gennep wil af van ambtsgebed bij raadsvergadering. (archieffoto: Ingrid Driessen)

VVD Gennep wil af van ambtsgebed bij raadsvergadering

Politiek 102 keer gelezen

GENNEP | De VVD-fractie in de Genneper gemeenteraad wil af van het ambtsgebed voorafgaand en ter afsluiting van de raadsvergadering. "Scheiding tussen kerk en staat is een belangrijk uitgangspunt in onze democratische rechtsstaat. Die scheiding hoort bij ons bestel en dit is dan ook voor ons een groot goed", aldus VVD-raadslid Fred Knigge.

Knigge komt daarom op 29 maart met een initiatiefvoorstel om het ambtsgebed (waarin direct wordt gerefereerd aan gebed en God) te schrappen. Gennep is één van 62 gemeenten in Nederland waar dit wordt uitgesproken. 'Dat is onze bede aan God of elkaar', luidt één van de zinnen in de afsluiting van de raad. "Onze fractie is van mening dat de gemeente en dus ook de gemeenteraad een democratische verplichting heeft om er te zijn voor alle inwoners, ongeacht hun geloofs- en levensovertuiging. Juist vanuit deze gedachte (...) vinden wij dat het huidige ambtsgebed niet past bij het idee dat de gemeente er is voor alle inwoners."
Meer dan 300 gemeenten in ons land kennen geen ambtsgebed. Sinds 2007 hebben ruim dertig gemeenten het afgeschaft 'omdat het niet meer van deze tijd is'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant