Afbeelding

Kavels 'boswoningen': één-voor-één in verkoop

Wonen 156 keer gelezen
MILL – Op voordracht van een beoordelingscommissie mag het bureau LOS uit Den Bosch een plan uitwerken voor de inrichting van het voormalige MOB-complex Mill Noord.

Dat de keuze op het ontwerp van dit bureau (er lagen drie plannen) was gevallen, werd dinsdag door Mario Graat van de provincie Noord-Brabant toegelicht op een informatieavond.
Het gros van de circa 100 buurtbewoners die op de avond waren afgekomen, toonden zich aanvankelijk ‘overvallen’ door de plotselinge vaart die er wordt gemaakt. “Dat er nu borden hangen met opschrift ‘Te koop’ zal menigeen verrast hebben. En daardoor is er onrust ontstaan en dat hopen wij vanavond weg te nemen”, sprak Graat. Het door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) aangeboden terrein aangeboden deel van het terrein (7,5 ha) is overigens uitsluitend natuurgebied.

[image=241195]

Levend bos
Voor het te bebouwen terrein (6 ha) hadden drie bureaus een plan mogen uitwerken. Graat lichtte de plannen toe en gaf aan waarom uiteindelijk was gekozen voor ‘Een bos dat leeft’ van LOS. Graat, die zelf ook aan dit plan “had moeten wennen”, wees erop dat dit plan bestaat uit verspreid liggende bouwkavels, die opgaan in het bos. De ontsluiting van de kavels is vanuit de bestaande infrastructuur. Hij wees er met nadruk op dat de vier in het westelijk deel ingetekende kavels niet doorgaan, ook vanwege de stankcirkels van enkele agrarische bedrijven. “Er is gekozen voor een ontwerp dat het minst ingrijpt in de natuur. Nog géén 10 procent van het gebied wordt bebouwd”, vulde Ron Roefs van de gemeente Mill en St Hubert aan.
“Heel belangrijk is dat de ontsluiting aanwezig, dat het terrein per kavel verkoopbaar is en dat er een maximale vrijheid is voor de bewoners.” Het is straks een groot groen gebied, met op sommige plekken een huis verscholen in het bos. De kavels liggen op afstand van bestaande woningen. “Volgens mij moet u uw zegeningen tellen”, zei Graat die met zijn uitleg de kou uit de lucht wist te halen.
Prettig voor de buurtbewoners is dat het groene gebied tussen de ‘boswoningen’ openbaar blijft. “Het plan moet kwaliteit hebben voor de woningen en voor de totale omgeving.”
Graat verwacht dat er uiteindelijk maximaal 15 kavels zullen komen. Behalve zes onbetwiste kavels, wordt gedacht aan twee kavels nabij de Kampweg en mogelijk vier aan de ontsluitingweg vanaf de Graafseweg. “Dat is een zaak van nadere uitwerking”, aldus Mario Graat.
Bureau LOS mag nu het ontwerp nader uitwerken, waarbij ook wijkbewoners worden betrokken. De verwachting is dat het ontwerp bestemmingsplan in het najaar gereed is.

[image=241196]

Natuurgebied
Voor het natuurgebied, dat als geheel of in twee delen (1,5 en 6 ha) wordt aangeboden, hebben zich volgens Walter Kamp van DLG al gegadigden gemeld. Mogelijk wil een aantal buurtbewoners gezamenlijk een bod doen op de randzone (1,5 ha). “Een collectief van de omgeving zou kunnen. Dat wegen wij ook mee. Degene die het meest biedt is niet automatisch koopman”, aldus Kamp, die overigens toevoegde dat de voorkeur uitgaat naar een partij die beide percelen samen wil kopen. De resten van de kapel mogen worden verwijderd, in overleg met de buurt. Ook dit gebied blijft toegankelijk voor wandelaars. “Dat kun je op verschillende manieren invullen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant