Multimate Gennep heeft producten in het assortiment die het huisdier een minder stressvolle jaarwisseling kunnen bezorgen.
Multimate Gennep heeft producten in het assortiment die het huisdier een minder stressvolle jaarwisseling kunnen bezorgen. "Voor advies staan we klaar", zegt Ingrid Reinten. (foto: Fleur Reinten) Foto: Norbert de Haan

Tips voor huisdieren tijdens de jaarwisseling

Zakelijk 183 keer gelezen

GENNEP | Met de feestdagen zijn gezellige dagen aangebroken. Voor de huisdieren is de periode tussen kerst en de jaarwisseling daarentegen een stressvolle periode. Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt harde geluiden, sissen, trillingen, lichtflitsen en kruitdampen. Voor die effecten zijn dieren van nature bang en reageren er wisselend op. Ingrid Reinten van Multimate Gennep heeft tips om de huisdieren stress te besparen de komende dagen.

Door Jos Gröniger

Voor het wel en wee van de huisdieren heeft zij nuttige tips. Ingrid: "Zorg voor een veilige plaats voor hond of kat. Houd ze binnen en laat de hond aangelijnd uit. En chip het huisdier voor onverhoopte ontsnapping." Voor de kat adviseert zij voldoende ontsnappingsroutes binnenshuis. "Een kat vindt zelf een schuilplek, voor de hond moet er een gecreëerd worden. Dek buitenverblijven met (brandwerende) dekens af." Ook adviseert zijn huisdieren niet alleen thuis te laten. "Zorg voor afleiding. Zet radio of tv aan, laat verlichting branden en sluit gordijnen", zegt Ingrid. "En laat de dieren zo laat mogelijk eten. Een hongerig gevoel leidt de aandacht voor stress af. Een favoriete snack vlak voor 24.00 uur trekt ook de aandacht."

Geluidseffecten
Wie de huisdieren wil voorbereiden op het vuurwerk kan op internet geluidseffecten downloaden. "Het is een goede training, maar voer het geluidsvolume geleidelijk op. Houd de training speels, en begin twee weken voor oudjaar." Mocht het dier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch angstig blijven reageren, dan is het zaak dat de baas rustig blijft. "Straf het dier nooit voor angstige reacties. Een hond of kat uit de angst misschien niet meer maar innerlijk blijft het dier bang."

Uit de krant