Afbeelding

Open dag 'toekomsgerichte stal' in Beers

Zakelijk 189 keer gelezen
BEERS - Francis en Stefanie Oosterlaken bouwden in Beers een gloednieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal vol innovatieve snufjes voor hun dieren. De stal wordt op zaterdag 17 mei geopend met een feestelijke open dag voor boeren en burgers.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de stal van binnen te bekijken en te zien welke investeringen de familie heeft gedaan om het de dieren helemaal naar hun zin te maken en de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn. Speciaal voor volwassenen en kinderen organiseert de familie allerlei activiteiten om de open dag leuk en leerzaam te maken.

Comfort
Om hun varkens meer ruimte en comfort te geven en de omgeving minder tot last te zijn, koos de familie Oosterlaken er voor om een innovatieve toekomstgerichte stal in Beers te bouwen. De nieuwe stal is licht, ruim en vol frisse lucht. Daarvoor zorgt een grote lichtstraat en een slim verlichtingssysteem met extra hoge lichtopbrengst. Bij de inrichting van de stal is veel wit kunststof gebruikt. Dat is niet alleen goed en met minder water schoon te maken, het oogt ook fris en licht voor zowel de dieren als hun verzorgers. In de stal is extra veel ruimte en zelfs speciaal varkensspeelgoed voor de dieren. Tijdens de open dag is de overdekte laad- en losruimte te zien. Varkens kunnen daardoor sneller, rustiger en met minder last van kou en wind, in of uit veevervoerwagens lopen. Er heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren. De temperatuur en de inlaat van gezonde, frisse lucht wordt compleet computergestuurd geregeld. Voor de jonge dieren is er vloerverwarming om ze extra comfort te bieden. In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat er voor zorgt dat elk opgroeiend varken, de portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd. De familie Oosterlaken investeerde in een weegsysteem voor varkens. Door de dieren regelmatig te wegen, houdt de varkenshouder hun groei en gezondheid exact in de gaten. Daardoor kan hij nog beter voor hen zorgen.

[image=279721]

Luchtwasser
De nieuwe stal is voorzien van een biologische combi luchtwasser die 85% van alle ammoniak, stof en geur uit de stallucht filtert. Daardoor belast de stal haar omgeving niet. Heel bijzonder aan deze luchtwasser is dat hij ook de lichaamswarmte van de dieren uit de stallucht haalt. Normaal gesproken verdwijnt deze warmte via de ventilatielucht uit de stal. Nu gebruikt de familie Oosterlaken de warmte om de koude buitenlucht die de stal instroomt, voor te verwarmen.
Tijdens de open dag zijn allerlei varkensspecialisten aanwezig die bezoekers graag vertellen over de Nederlandse varkenshouderij. Zo ontmoet u er de dierenarts en de voerleverancier. De familie Oosterlaken is er ook om vragen te beantwoorden en er zijn biggetjes om te knuffelen. De open dag op zaterdag 17 mei wordt gehouden aan de Graafsedijk 7 in Beers van 11.00 tot 16.00 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant