De vriendschapspaal is officieel geopend door de burgemeesters Knickrehm van Goch en Hans Theunissen van Gennep, de initiatiefnemers van beide Lionsclubs en mevrouw Hubbers en de heer Kamps van de Euregio.
De vriendschapspaal is officieel geopend door de burgemeesters Knickrehm van Goch en Hans Theunissen van Gennep, de initiatiefnemers van beide Lionsclubs en mevrouw Hubbers en de heer Kamps van de Euregio.

Officiële opening vriendschapspaal bij Ottersum: Samenleven doe je met de mensen om je heen

Algemeen 537 keer gelezen

OTTERSUM / HOMMERSUM | ‘Laat vriendschap helen wat grenzen delen’ leest het op de nieuwe vriendschapspaal die zaterdag 10 oktober is onthuld. Lionsclub Kleve Kalkar en de Lionsclub Land van Cuijk hebben de handen ineen geslagen om op de Duits Nederlandse grens tussen Hommersum en Ottersum een exacte replica te plaatsen van de beroemde vriendschapspaal in het Keteldal bij Beek.  

De geschiedenis vertelt dat een vroege variant van deze vriendschapspaal er in 1909 al stond in het Keteldal bij Beek. Hij staat daar nog steeds, maar na de laatste grensherziening in 1963 niet meer aan de grens. In 2016 hebben de Cyril Driessen en Claus Plein van de Lionsclubs uit die regio (Keizer Karel en Kleve-Niederrhien) het idee opgepakt om een nieuwe vriendschapspaal op de grens te plaatsen bij het Wylermeer. Ook is toen de wens uitgesproken dat het mooi zou zijn, als er meer vriendschapspalen zouden komen. Die wens komt langzaamaan in vervulling met de toevoeging van de tweede vriendschapspaal bij Ottersum. Het uiteindelijke doel van de Lionsclubs is het realiseren van een ‘ketting’ van dergelijke palen helemaal van Denenmarken tot aan België.

Met de palen wordt de vrijheid en openheid van de grensgebieden benadrukt. Voor de oorlog was er lange tijd een open grens die zonder er bij na te denken, werd overgestoken. Na de oorlog vormde die grens een harde lijn tussen de landen. Een harde lijn die inmiddels weer aan het vervagen is. “Toch is goed om te beseffen dat we blij mogen zijn met onze gezamenlijke vrijheid en dat willen wij als Lionsclubs graag onderstrepen met deze vriendschapspaal.”

De vriendschapspaal en de bijbehorende wandel- en fietsroutes zijn die zaterdag officieel geopend door de burgemeester Knickrehm van Goch, de nieuwe burgemeester van Gennep; Hans Theunissen, Lionsclub Kleve Kalkar en de Lionsclub Land van Cuijk en Noord-Limburg en mevrouw Hubbers en de heer Kamps van de Euregio.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Laatste nieuws

Gerrit Wientjes schoot zich vorig jaar tot koning.
Koningschieten in St. Tunnis Algemeen 50 minuten geleden
Afbeelding
'Het helpen van anderen, dat is wat ik voor mezelf doe' VRIJWILLIGER VAN DE WEEK 2 uur geleden 6
Afbeelding
Fietsster gewond nadat automobilist haar over het hoofd ziet in Beers 112 2 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Land van Cuijk vindt alternatief scenario Waterpark Dommelsvoort 'te omvangrijk' Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Gratis waterspektakel in de Heeswijkse Kampen Algemeen 5 uur geleden
'Moord op zee' belooft een spannend stuk te worden, gespeeld door acteertalent uit Gennep en omstreken.
De TheaterSpeelPlaats Speelt 'Moord op Zee' Algemeen 5 uur geleden

Uit de krant