v.l.n.r.: Rob Honings (Lions), Robert Serry (UDO), Gerard Muskens en Olaf de Croon, president (beiden Lions)
v.l.n.r.: Rob Honings (Lions), Robert Serry (UDO), Gerard Muskens en Olaf de Croon, president (beiden Lions) Foto:

Royaal bedrag voor OpenDoorUkraine; ‘De Lions helpen!’

Algemeen 818 keer gelezen

AFFERDEN | Lionsclub Land van Cuijk en Noord Limburg organiseert jaarlijks de bekende Lions golfdag bij Golfbaan Bleijenbeek in Afferden. Bij deze alweer 17e editie van de sportieve samenkomst wisten de 28 Lionsleden samen met hun vele partners, sponsoren, regionale vrijwilligers en 120 andere golfers maar liefst €32.500 euro op te halen voor vier goede doelen. Dit enorme bedrag werd verdeeld over Orange Babies, Peuple du Monde, Lionsclub Moldavie en OpenDoorUkraine. Namens deze laatste stichting was Robert Serry aanwezig, oud ambassadeur voor Nederland in Oekraïne. 

Het was een vrijdag toen Robert Serry voor het eerst voet zette op Oekraïens grondgebied. Op die bewuste 24 juli 1992 trok de Nederlandse ambassadeur naar Kiev, de hoofdstad van de toen kersverse republiek. Gedurende zijn tijd in Oekraïne leerde hij zijn vrouw kennen en verloor hij zijn hart aan het Oost-Europese land. 

Inmiddels is de topdiplomaat weer terug in Nederland, werkt hij bij het European Institute of Peace en is hij voorzitter van OpenDoorUkraine (UDO). “Dat is een samenwerkingsverband met als doel de onderlinge banden tussen Nederland en Oekraïne aan te halen,” legt Robert uit. “Eigenlijk bestaan we pas een paar jaar. Sinds 2019 om precies te zijn. Ik heb het samen met Joris Voorhoeve, voormalig minister van defensie, opgezet omdat we merkten dat Nederland heel onverschillig stond tegenover het land. Dat moest anders.” De focus lag op de ondersteuning van kleinschalige projecten in beide landen, variërend van bedrijven tot non-profit organisaties en culturele instanties. UDO vindt het belangrijk dat alle gelden, donaties en energie ook terecht komen bij hen die het echt nodig hebben. “Om een goed voorbeeld te geven. Wij werken al een hele tijd samen met Spoetnik uit Vlaardingen. Zij leveren allerlei gebruikte spullen die nog prima een tweede leven kunnen leiden in Oekraïne, zoals bijvoorbeeld ziekenhuisbedden. Als die hier de deur uitgaan kunnen ze echt nog wel een paar jaar mee.” Robert haalt ook nog Breath Care for Kids als voorbeeld aan. Zoals de naam al doet vermoeden helpt deze Nederlandse organisatie kinderen in onder andere Oekraïne. “Weeskinderen om precies te zijn.”

Rob Honings van de Lionsclub zocht contact met OpenDoorUkraine voor hun goede doel voor deze 17e Golfdag editie. “Ik ben de Lionsclub hier dan ook ontzettend dankbaar voor deze royale donatie!” zegt Robert verrukt. Nu de oorlog is uitgebroken is zijn stichting harder nodig dan ooit. Terwijl Oekraïne vecht voor haar grenzen bouwt het zichzelf ook weer op. “Het geld dat is opgehaald, is zeer welkom voor de wederopbouw. We geven het bijvoorbeeld aan plaatselijke VVE’s. Zo weten we zeker dat het ook écht terecht komt bij de juiste mensen en niet bij allerlei tussenstations blijft plakken.” Al deze VVE’s dragen ook zelf bij voor de kosten die ze maken. Dat is voor OpenDoorUkraine de garantie dat elke euro wordt besteed aan bijvoorbeeld een nieuw dak. “Veel daken zijn compleet verwoest. Met oog op de naderende winter is het essentieel dat daar zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt.

De topambassadeur erkent dat het herstelproject, op dit moment bestaande uit twee afzonderlijke daken, slechts een druppel op een gloeiende plaat is. “Maar we hopen zo een sneeuwbaleffect te creëren. Onlangs zijn we opgepikt door een Frans mediakanaal. Zij vertelden over onze bezigheden. Dat is wat we moeten hebben, zodat er in allerlei landen vergelijkbare initiatieven ontstaan. Oekraïne kan de oorlog alleen maar winnen als het zichzelf ook blijft herbouwen. Daar moéten wij als Europa bij helpen!”

De Lions helpen
“Wij als Lionsclub dragen graag ons steentje bij,” zegt Olaf de Croon trots. Olaf is de president van de Lionsclub Land van Cuijk en Noord Limburg. Rob vult aan: “Ieder jaar organiseren we een golfdag waarbij onze leden een compleet verzorgd flight-arrangement verkopen. De opbrengst hiervan doneren we dan aan goede doelen.” Daarbij vinden de Lions het ontzettend belangrijk om een goede ‘synergie’ te hebben met de stichtingen. “Vaak proberen we zelf ook nog verder te helpen bij de projecten, bijvoorbeeld met het bouwen, Niet alleen weten we dan zeker dat ons geld goed wordt besteed maar we krijgen er ook zelf veel energie van. Dat is de kracht van de Lions. De Lions helpen!”Oekraïense vluchtelingen mochten die dag een mooi koetsritje maken door de bosrijke omgeving van Afferden. 

Samenkomst voor Oekraïense vluchtelingen

AFFERDEN | Parallel aan de golfdag organiseerde de Lionsclub een samenkomst op de golfbaan voor Oekraïense vluchtelingen uit de regio. Deze kwamen vooral van Residence Heijendael, Gennep. 

De Lions hadden een gevarieerd programma in petto voor de Oekraïners. Na een welkom ontvangst met koffie en Limburgse vlaai werden zij toegesproken door de president van de Lionsclub, Olaf de Croon. Zijn woorden werden vertaald door Olga (een vrijwilligster, geboren in Oekraïne en werkzaam in de gemeente Gennep). Met de bekende Limburgse/Brabantse gemoedelijkheid kon men een koetsritje maken, aangeboden door de menvereniging Maasduinen, door de bosrijke omgeving. En vervolgens een tour met een luxe oldtimer, aangeboden door vereniging de Mascotte. Het visserskoor uit Beers zorgde voor een muzikale bijdrage. Na de overhandiging van de mooie gelden vertrokken de Oekraïners weer richting de Residence. Locatiemanager Jan Welles sprak van een geslaagd evenement. De Lions konden dit non-verbaal zien aan de dankbetuigingen van de Oekraïense gasten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant