Kinderen worden via TikTok uitgedaagd om leeftijdsgenootjes te grazen te nemen. (Foto ter illustratie.)
Kinderen worden via TikTok uitgedaagd om leeftijdsgenootjes te grazen te nemen. (Foto ter illustratie.)

Gemeente en scholen waarschuwen voor gewelddadige TikTok-challenge

Algemeen 4.165 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Scholen in het Land van Cuijk maken zich zorgen over de zogenaamde ‘ABC Vecht Challenge’. Via het onder tieners populaire social media-platform TikTok worden de jongeren, vaak tussen de 11 en 15 jaar oud, opgeroepen om video’s te plaatsen van mishandelingen van leeftijdgenoten. “De filmpjes die door de kinderen worden gemaakt zijn schokkend. Het gaat om grof geweld waarbij jonge slachtoffers door een groep vaak ook nog jonge kinderen/pubers worden geschopt en geslagen en worden gedwongen tot het uitvoeren van vernederende opdrachten,” leest het in de brief die gemeente Land van Cuijk, namens de drie middelbare scholen in de gemeente, onder de ouders heeft verspreid. Met oog op de vakantie en de flinke hoeveelheid vrije tijd die de pubers daardoor krijgen, willen gemeente en de scholen de ouders waarschuwen en informeren over de challenge.

Volgens de gemeente worden de jongeren in een aantal filmpjes aangespoord tot de challenge door middel van cadeautjes. Dit kunnen e-sigaretten zijn of snus, zakjes nicotine die onder de lip worden gestopt. Slachtoffers van de ABC Vecht challenge worden naderhand niet met rust gelaten. Ze worden bedreigd om te voorkomen dat ze naar de politie gaan om aangifte te doen. Tevens wordt hen verteld dat de politie hier niets mee zou doen.
De politie spreekt dit laatste fel tegen. “We adviseren iedereen die hiermee te maken krijgt om ons te bellen (spoed 112 of anders 0900-8844) en slachtoffers om aangifte te doen,” meldt een woordvoerder van politie Oost Brabant. “Mocht iemand dat niet willen dan kan diegene ook altijd een melding maken. Dat helpt ons dan weer in onderzoeken en inzicht te krijgen in deze problematiek. Iedereen die meer weet of iets heeft gezien kan ook altijd anoniem een tip doorgeven via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.”

Geen gevallen bekend
Of er kinderen binnen gemeente Land van Cuijk slachtoffer zijn geworden van de TikTok-uitdaging is vooralsnog niet bekend. “Ik heb even navraag gedaan bij de collega’s van het wijkteam in Boxmeer en zij slaan er totaal niet op aan. Daarmee niet gegarandeerd dat er geen enkele incident geweest kan zijn, maar dan is het in elk geval niet bij de lokale politie terecht gekomen,” meldt de woordvoerder.

Rol van ouders
In de brief gericht aan de ouders worden zij geïnformeerd over de rol die ze zelf kunnen spelen om deze ‘trend’ de kop in te drukken: “Maak dit fenomeen bespreekbaar. Leg uit dat kinderen die dit doen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden en dat dit grote gevolgen voor hun toekomst kan hebben.” Tevens worden er enkele websites genoemd die informatie geven over de challenge en hoe er mee om te gaan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant