Harm van Kessel melkveehouder in Mill, lid ZLTO Land van Cuijk
Harm van Kessel melkveehouder in Mill, lid ZLTO Land van Cuijk Foto:
BOERENCOLUMN

Feestje voor koe Tine 154

Algemeen 3.034 keer gelezen

Onze koe Tine zag op 26 november 2008 het levenslicht. Twee jaar en een maand later kreeg ze haar eerste kalf waarna de melkproductie op gang kwam. Ongeveer elk jaar kreeg ze een kalfje. Een onopvallende en probleemloze koe met een goede melkgift met mooie vet- en eiwitgehaltes. 

Op 5 juli 2022 haalde ze de mijlpaal van 100.000 kilogram melk. Op 22 april dit jaar kreeg ze een kalfje. Op 16 september wist ze de 10.000 kilogram vet en eiwit te passeren door 110.000 kilogram melk te produceren met een vetpercentage van 5,33% en een eiwitpercentage van 3,75%. In Nederland halen 300 koeien per jaar deze mijlpaal. Voor ons dus een feestje met taart!

Vandaag is er weer een mooi vaarskalf geboren. Een kalf met de potentie om 10.000 kg vet en eiwit te gaan produceren. Hopelijk kunnen we over 15 jaar weer een taart aansnijden om dit succes te vieren. Toch zet het me ook aan het denken, hoe zal de melkveehouderij er dan uit zien? 

Actueel is nu de verkiezingsuitslag en de formatie. De landbouw heeft te maken met uitdagingen zoals stikstof, waterkwaliteit, broeikasgassen, klimaat en biodiversiteit. Allemaal belangrijke thema’s die leiden tot productieverlaging en/of kostprijsverhoging. Kostprijsverhogingen die consumenten op dit moment moeilijk kunnen of willen betalen. Ik hoop dat de politiek ons duidelijkheid geeft over deze thema’s, zodat ze hier samen met de sector toekomstperspectief aan kunnen geven. Geef de landbouwsector en de consumenten ook de tijd om hier invulling aan te geven, zodat jonge boeren niet uit de sector stappen en mijlpalen kunnen blijven vieren. 

Het boerenvak is voor mij het mooiste wat er is. Ondanks alle uitdagingen heb ik alle vertrouwen in de toekomst. Het zal soms moeilijk en lastig zijn, maar voedselvoorziening en voedselveiligheid is in ieders belang! Het is nu weer bijna tijd om de koeien te melken en het nieuwe kalfje melk te geven. We gaan er elke dag ons best voor doen zodat ze feestjes kan vieren zoals Tine 154.

Harm van Kessel melkveehouder in Mill, lid ZLTO Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant