Het spel schetst het levensverhaal van de legendarische cultfiguur Toon van Els, alias Toon d’n Dwerg
Het spel schetst het levensverhaal van de legendarische cultfiguur Toon van Els, alias Toon d’n Dwerg Foto: Doekmaroploo

Toon d’n Dwerg keert in 2022 terug in Oploo

Kunst en cultuur 1.369 keer gelezen

OPLOO | Keert Toon d’n Dwerg terug in Oploo? Het is niet zo dat hij in levenden lijve naar het Peeldorp terugkeert, de befaamde herder-zwerver overleed al een eeuw geleden, maar er wordt wel hard aan gewerkt zijn bewogen leven uit te beelden. De jubilerende toneelclub uit Oploo (Doekmaroploo bestaat in 2022 veertig jaar, red.) komt namelijk met een revival van het openluchtspel Toon d’n Dwerg.

Het is inderdaad een revival, want het meer dan bijzondere levensverhaal van Toon van Els (1865-1922) werd in 1992 bij gelegenheid van 10 jaar Doekmaroploo opgevoerd. Het was een doorslaand succes, met liefst zeven uitverkochte voorstellingen. De toneelclub zet nu in op vijf voorstellingen in mei, waarbij per voorstelling 250 bezoekers mogelijk zijn.

Hoofdrolspeler
Voor de heropvoering van het spel heeft schrijver Henny Lenkens een aantal aanpassingen in de oorspronkelijke tekst doorgevoerd. De muzikale verbindingen tussen de spelfragmenten worden in een nieuw jasje gegoten. Het toneelstuk wordt opgevoerd onder regie van Jet Lenkens. Frappant detail; de hoofdrol in het spel wordt vertolkt door Marc Ermens. Dezelfde acteur die deze stevige rol in 1992 vertolkte en zijn tekst weer heel soepel heeft opgepakt. In de 30-koppige cast – die sinds september repeteert - gaat een tiental spelers op herhaling, echter voor het gros van de toneelspelers kruist Toon d’n Dwerg voor het eerst hun pad.

Doekmaroploo viert 40-jarig bestaan met openluchtspel

Speellocatie
Het spel wordt volgend jaar opgevoerd aan de achterzijde van de historische watermolen, waar ook het fraaie beeld van de cultfiguur is geplaatst. Zowel de watermolen als de nevengelegen heemschuur maken deel uit van het decor. Voor de bezoekers wordt een overdekte tribune opgesteld.Voor het grootschalige project heeft Doekmaroploo een regiegroep in het leven geroepen, evenals een aantal werkgroepen. Om alles te doen slagen wordt intensief samengewerkt met het Gilde Sint Matthias en de heemkring in Oploo, die beiden hun thuisbasis hebben op de speellocatie. Parallel aan de opvoeringen brengt Henny Lenkens in mei 2022 ook een biografie uit van Toon van Els.
Meer informatie via de website www.doekmaroploo.nl 

Uit de krant