De organisatie van de Turkse Kermes in Cuijk: (v.l.n.r.) Zeki Pektas, Mehmet Sahintürk, Safa Karakus, Sevgi Kovançi en Aysegül Sahintürk. (foto: Diana Derks)
De organisatie van de Turkse Kermes in Cuijk: (v.l.n.r.) Zeki Pektas, Mehmet Sahintürk, Safa Karakus, Sevgi Kovançi en Aysegül Sahintürk. (foto: Diana Derks)

'Draait bij onze Kermes om cultuur en gezelligheid'

Algemeen 1.141 keer gelezen

CUIJK | Het is inmiddels een goede traditie, de Turkse Kermes nabij de moskee aan de Galberg in Cuijk. Zaterdag 13 en zondag 14 mei is het andermaal zover. "We nodigen iedereen uit om kennis te komen maken met onze cultuur en gezelligheid", vertelt Zeki Pektas van de organisatie.

Door Martijn Schwillens

De Turkse gemeenschap heeft er een bewogen periode opzitten. Het grondwetsreferendum in Turkije, onrust in Rotterdam en uitspraken van president Erdogan over Nederland domineerden enige tijd het nieuws. In die zin lijkt de Kermes op het juiste moment te komen. "Er is inderdaad de afgelopen periode veel gebeurd, maar binnen de Turkse gemeenschap in Cuijk is het altijd rustig gebleven", zegt Mehmet Sahintürk. "Niet alles wat je op het nieuws ziet, klopt. Wij werken al vele jaren met allerlei organisaties samen en dat gaat heel goed. De Kermes is dan ook bedoeld voor gezelligheid, niet om een bepaald beeld over Turkije recht te zetten."
Sevgi Kovançi vult aan: "Iedereen kent elkaar en ook al heel lang. We komen van origine uit alle delen van Turkije, maar we zijn een hele grote familie geworden."

Gezelligheid
Al jaren houdt de Turkse gemeenschap een open dag van de moskee. Sinds 2008 is daar een Kermes (braderie) aan gekoppeld. "En sinds een paar jaar houden we onze activiteiten samen met de omliggende verenigingen", legt Zeki uit. De naastgelegen kinderboerderij is beide dagen geopend en jeu de boulevereniging Amicale houdt open dagen. Ook de scouting (zaterdag, 12-17 uur) en basisschool 't Startblok (zondag) doen mee. "Omdat het de voorgaande edities zo'n succes is gebleken, is de Kermes dit jaar twee dagen. De opzet is voor de rest hetzelfde gebleven. Er is nog steeds een open dag van de moskee en bezoekers kunnen beide dagen om 13.40 uur het gebed meemaken. Maar het draait toch vooral om gezelligheid. Er zijn lekkere Turkse hapjes te koop, er is een luchtkussen en muziek." Hij lacht: "Zondag is het Moederdag, dus een mooie gelegenheid voor een uitstapje met je moeder." Sevgi: "Op zaterdag gaan we ook 's avonds door, zodat mensen die overdag niet kunnen wegens werk of voetbal alsnog kunnen komen. In het gemeenschapshuis zal een Turkse hoek worden ingericht, met folkloristische spullen, zoals een bruidsschat en traditionele kleding."

Algemene informatie
De Kermes vindt plaats op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 20.00 uur en zondag 14 mei van 10.00 tot 18.00 uur op de binnenplaats nabij de moskee aan de Galberg 6 in Cuijk. De entree is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant