Afbeelding

Organisatie Extrema teleurgesteld in gemeente Sint Anthonis: "Schade loopt in de tonnen"

Algemeen 5.746 keer gelezen

WANROIJ | Extrema Outdoor Nederland gaat niet door. Dat maakte de organisatie dinsdagmiddag bekend. Het festival zou dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden bij De Bergen in Wanroij.

Voorheen was recreatiestrand Aquabest de thuisbasis van het festival dat dit jaar de 23ste editie in zou gaan. De organisatie is enorm teleurgesteld. "We kunnen het festival niet op de door ons gewenste wijze neerzetten en dat doet pijn", lieten zij op Facebook weten. De organisatie ligt naar eigen zeggen niet op één lijn met de omgeving en de gemeente. "Zo'n vier weken geleden kregen wij de nieuwe richtlijnen te horen. Dat is vrij kort dag als je een heel festival moet organiseren", laat een woordvoerder van Extrema weten. 

Tijden
Volgens de nieuwe regels zou het festival slechts tot 24.00 uur in de avond mogen duren; vanaf 23.00 uur geldt er een geluidsnorm. De officiële eindtijd tot het schenken van dranken (01.00 uur) en de officiële eindtijd (02.00 uur) blijven ongewijzigd. "In januari hebben we voor het laatst contact gehad met de gemeente. De nieuwe regels kwamen voor ons dus echt als donderslag bij heldere hemel. Daarna hebben we nog contact gezocht met de gemeente, maar dat verliep allemaal heel stroef."

Kosten
Op dit moment worden alle artiesten gecanceld. Een dure grap. "De schade loopt voor ons in de tonnen", aldus de woordvoerder van Extrema. "Marketingkosten, artiesten, personeelskosten en dan hebben we het nog niet eens over de imagoschade en de tickets die we nog terug moeten betalen. Daarnaast moeten we nu weer een heel nieuw locatieonderzoek doen voor volgend jaar." Of het festival de kosten gaat verhalen op de gemeente, weten ze nog niet. "We zijn nu nog druk in gesprek over Mandala." Dat festival vindt op 9, 10 en 11 juni plaats bij de Wanroijse Bergen. "We weten nog niet of we daar wel langer door mogen gaan dan 23.00 uur. We hopen dat nog tot een goed einde te kunnen brengen om de schade te beperken."

De gemeente laat in een reactie weten: "Wij proberen een goede balans te vinden tussen de behoefte aan evenementen en de behoefte aan rust. Naar onze mening is de tijd rijp voor herijking van het evenementenbeleid."

De gemeente laat ook weten dat er vorige week een gesprek heeft plaatsgevonden tussen De Bergen, Extrema Outdoor en de gemeente. Daar was ook een advocaat bij aanwezig namens Extrema Outdoor. "Extrema Outdoor en De Bergen kunnen zich niet vinden in de uitkomst van het overleg. Wij betreuren dat. Immers op deze wijze hebben wij getracht dat wat volgens het bestemmingsplan niet mogelijk is, toch mogelijk te maken. Hierbij hadden we de intentie de druk vanwege de toename van de grootschalige, meerdaagse evenementen op de (leef)omgeving voor alle partijen aanvaardbaar te maken. Inmiddels hebben we vernomen dat de organisatie het evenement heeft afgelast. Wij respecteren dit besluit, als ook de conclusie van de organisatie dat het tijd is voor een nieuwe generatie festivals. We delen daarmee de ambitie om voor de toekomst te koersen op passende evenementen in de regio", besluit de gemeente. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant